2018-08-25 453 瀏覽
屋企樓下新開一間芋圓專賣店,對於屬於芋圓迷的我黎講相當吸引。Happy friday與男朋友食完晚飯專程黎拜訪一下。一到步已見到門外圍了一埋人等外賣,仲擔心是否需要等位,幸而尚有高枱位置,可以直入。由於我地已經食過晚飯,所以只點了一份招牌大甲芋圓。招牌大甲芋圓內有仙草、芋泥、芋圓地瓜圓、包餡芋圓及大甲芋頭雪糕。今日天氣又熱又濕,我地都十分期待食到冰涼的甜品。而芋圓製作都很快,2分鐘左右便有得食,但食落卻十分失望。先講講芋圓,芋圓質地煙韌,但就食唔到芋頭同地瓜的味道,似現成買來的貨色。芋頭雪糕口感不似雪糕,雖食到芋頭味,但甜味欠奉,同芋泥十分相似,只是一冷一熱的分別。仙草夠滑,帶微甜。而整個招牌大甲芋圓只靠仙草的微涼及微甜支撐。對於一間標榜是芋圓專賣店的甜品店,招牌芋圓只有這個水準,我地真是十分失望,沒有食完整碗就離開了。只能說一分錢一分貨罷了。
招牌大甲芋圓
2018-08-24