2017-12-08
過了馬路,在十字位就見到小龍蝦,「卷福和他的朋友們」。這裡的餐牌同餐廳的名字相映成趣,因為卷福和他的朋友們就好似一度同朋友嘻嘻哈哈相聚,很歡樂很溫馨,大概都係店主想要嘅畫面,更有趣就係佢個餐牌,每一道菜都有特別嘅名稱,創意無限,又可以令食客會心微笑,這點我係好欣賞。「麥兜全家歡」、「寂寞難耐的小家碧玉」、「青春若是條不老的魚」諗菜式嘅人絕對唔簡單,要諗咁多有趣嘅名,令食客一坐底已經可以同朋友打開話題,有趣!有趣!朋友相聚,好食固之然重要,但餐廳帶來嘅氣氛令個一餐食得更開心,相信「卷福和他的朋友們」就做到呢點了!1. 干煸四季豆,辣得出色。嫩綠爽口嘅四季豆,配上辣椒,口味極好,食極都唔會厭,單單係呢樣餸已經想encore再返黎食。2. 夫妻肺片,其實一直都好想知究竟點解會有呢個菜式,夫妻肺片,好像背後有可歌可泣嘅故事。我一咬落去第一口,衝擊我嘅味蕾,有種欲擺不能嘅感覺,呢D就係川湘菜嘅威力,辣得過癮,食到停不了口!3. 水煮牛,食得川湘菜,點可以只食一樣辣野!水煮牛呢度菜,濃濃獨特嘅川湘辣味湧入口腔徘徊,久久不散,又係食到愈辣愈過癮,牛肉嫩滑,認真出色!4. 麥兜全家歡,食左一啖就會明白
4. 麥兜全家歡,食左一啖就會明白點解有呢個名。唔係個個人都食得辣,但係個個人都可以食士多啤梨骨,酸酸甜甜,又有新鮮豬排骨,又有士多啤梨食,一次過滿足哂兩個願望,大家都讚好!