2019-04-06 782 瀏覽
突然想食Tak Kut Teh,於是道黎呢間一到假期都好多人等位嘅「蘇媽蘇媽」鋪頭係行人路巷仔入面,一唔小心好容易miss左~ 鋪頭裝飾都幾特別,模仿馬來西亞🇲🇾嘅懷舊餐廳;用嘅都係懷舊款嘅餐具。唔似一般嘅一字排少肉食,皇帝肉係一大塊肉,肥瘦適中,肉質好鬆軟,煮到好淋身。重藥材味嘅湯底,單飲湯嘅話口味略咸。但我本身都係鐘意新加坡胡椒口味嘅肉骨茶多d 🤣愛他愛他呢個名好有趣,所以都點左份試一試。其實係魚肉蓉,外層用葉包住再燒熟嘅馬來西亞小食。魚肉醃製過,甜甜辣辣,食落口感有點粘口;唔算係好好食,不過都係一個特別嘅嘗試。😝蝦味好重,湯底杰身,證明非常濃郁!👍🏻麵質很一般,煮得太淋,唔夠彈牙。敗筆 😓咖央多士好伏!一上枱已係凍冰冰嘅,麵包雖然有烘過嘅顏色,但一d脆嘅口感麵冇;咖央醬嘅味道好淡,感覺只係隨便搽薄薄一層醬就算。🤦🏻‍♀️白咖啡ok,味道正常,入口順喉夠滑,咖啡味好濃。👌🏻

鋪頭係行人路巷仔入面,一唔小心好容易miss左~

肉骨茶 (皇帝肉)

重藥材味嘅湯底,單飲湯嘅話口味略咸。
但我本身都係鐘意新加坡胡椒口味嘅肉骨茶多d 🤣

愛他愛他

福建蝦麵

蝦味好重,湯底杰身,證明非常濃郁!👍🏻
麵質很一般,煮得太淋,唔夠彈牙。敗筆 😓
椰香咖央多士 & 白咖啡 (凍)

白咖啡ok,味道正常,入口順喉夠滑,咖啡味好濃。👌🏻
2019-03-12
10 分鐘 (堂食)
愛他愛他
福建蝦麵
  • 百吉爹肉骨茶(皇帝骨)
  • 檳城白咖啡
  • 檳城福建蝦麵