2021-12-06
天氣凍特別想打邊爐,今次去左尖沙咀好多人幫趁嘅任食邊爐,120分鐘任飲任食,分左三個唔同價位,最大分別係牛肉款式唔同,最貴嘅大滿貫套餐仲有海鮮盤。我地七點未到黎到已經有幾枱人,去到7:30基本上已經坐滿人。人和月嘅任食打邊爐分左三個價位,黃金時段$228/$298/$378,除左豬牛海鮮滑類係QR code落單之外,其他醬料、火鍋料、麵食、野飲同甜品都可以喺出面自己拎。自助區嘅火鍋料選擇唔算太多,主要係丸類同蔬菜。麵類方面,除左大路嘅出前一丁同烏冬,仲有火鍋粉,即係類似寬粉咁。野飲方面,除左韓牌果汁汽水,仲有三款自家涼茶。甜品雖然冇雪糕,但就有豆腐花同芋圓,都幾有心思。自家涼茶有三款揀,唔會太甜,都幾潤喉。自家韓式芝士雞 - 人和月同其他任食打邊爐最大唔同,係打邊爐之前除左可以食麻辣雞煲,仲有老檀酸菜魚或者韓式芝士雞揀,我地就揀左後者。芝士雞上面有超多芝士,雞件其實已經熟,只係開火熱溶啲芝士再撈一撈佢就食得。雞件甜味為主,辣度只係BB辣,雞肉唔會太鞋,芝士拉絲效果明顯,中間仲有年糕,所以都幾飽肚。川式麻辣湯 - 湯底有六款揀,鴛鴦湯底另加$30。麻辣湯冇辣度選擇,辣度大約係小辣至中辣之
自助區嘅火鍋料選擇唔算太多,主要係丸類同蔬菜。
野飲方面,除左韓牌果汁汽水,仲有三款自家涼茶。
甜品雖然冇雪糕,但就有豆腐花同芋圓,都幾有心思。
自家涼茶有三款揀,唔會太甜,都幾潤喉。
自家韓式芝士雞 - 人和月同其他任食打邊爐最大唔同,係打邊爐之前除左可以食麻辣 雞煲,仲有老檀酸菜魚或者韓式芝士雞揀,我地就揀左後者。芝士雞上面有超多芝士,雞件其實已經熟,只係開火熱溶啲芝士再撈一撈佢就食得。
川式麻辣湯 - 湯底有六款揀,鴛鴦湯底另加$30。麻辣湯冇辣度選擇,辣度大約係小辣至中辣之間,裡面只有辣椒同大蔥,如果想要鴨血或者豆腐,可以經QR code落單。
我地揀左大滿貫吃到飽套餐($378),佢包左八款唔同部位嘅牛肉同海鮮盤。
上完湯底,侍應會即刻上埋一盤八款牛肉,每款牛肉上面都有名牌,排得好靚,其中除左牛小排同封門柳之外,其他都可以免費追加。而可以免費追加嘅牛肉入面,我就最鍾意外裙柳同牛胸爽,前者帶啲咬口,後者就食落好爽口。而再追加嘅牛肉除左比較細塊啲同解凍得咁好之外,質素都同第一轉唔差太遠。
海鮮盤包左海蝦、鮑魚、扇貝、青口、帶子同兩三款唔同蜆,全部都好有睇頭。
墨魚滑&蟹籽蝦滑 - 兩款滑都好彈口,兩款之中我比較鍾意墨魚滑,因為佢比蝦滑更彈牙。
鴨血 - 我地點左麻辣湯底點都要配鴨血,佢一份只有兩件,唔怕一次叫得太多冇人食。鴨血好滑都幾彈口。
牛柏葉 - 好爽口一啲都唔韌。
鯇魚片 - 鯇魚片都幾腍滑,不過因為切得比較薄,快灼幾秒就食得,否則會變到太腍唔好食。
廣島蠔 - 雖然係雪藏貨,不過都幾厚肉肥美,但就要灼耐少少先食得。
豆腐花 - 係新鮮豆腐花唔係現成貨,豆腐花幾滑,除左可以加黃糖,仲可以加芋圓、小丸子、椰果......。