2023-01-28
大年初四食開年飯,原本諗住出尖沙咀大都食片皮鴨,但衹限4位,email又冇覆可吾可以加到6位,為確保有飯食,改左去稻成,吾想太夜,攪到媽咪又攰又眼瞓,所以今年下晝食😊book2點枱,去到等左一陣就有位,大時大節算系咁😅原本留左一隻鴨,但入座後侍應推介4人餐,見有魚有雞有鮑魚有海參仲有花膠,所以決定食餐再加一隻鴨同埋加多份小籠包😍涼菜衹系粉皮呀,夫妻肺片&肴肉,冇乜特別,又吾系話十分好味,所以影左相都費事post😂點心系小籠包,皮吾厚,有肉汁,但可能我太遲食,攪到吾覺好味😮💨主菜有酸菜鱸魚,吾好睇佢一隻隻紅椒喺面,但系吾辣㗎,連我吾食辣都覺得佢衹系輕微辣,酸菜系潮州酸菜...阿媽話🤣🤣🤣條魚好滑,我食就食吾到骨,但哥哥就食到有少少骨碎,所以食時都系要小心啲,個湯酸辣味適中,吾會蓋過魚味,聽講散叫有酸菜龍躉,下次可以試下😁再黎跟餐嗰半隻片皮鴨,期望越大,所以攪到冇乜驚喜,叫做不過不失啦,佢系鴨皮同鴨肉分開嗰種切法,上菜時用個盒仔,上面放皮,下面放肉,有個櫃桶仔放濕紙巾同埋一次性手套,望落幾靚,仲幾細心,鴨皮脆,但吾見有鴨皮脂,所以食落吾太大嘅鴨油香,燒得啱啱好,冇騷味又吾乾身,可以再食😋
之後就黎埋花膠雲吞雞,目測有好多花膠,半隻雞,個湯清得黎好夠味,幾粒雲吞吾系十分好味嗰種,所以可以不理😂
鮑魚扒翡翠苗,望落幾好,但我冇食,所以冇得評論🫣
蔥燒日本關西遼參,其實咪系炒洋蔥加海參,不過佢炒到啲洋蔥出哂甜味,又吾燶,2樣味道加埋又幾好味,值得一試😋😋
甜品系高力豆沙,出面冇乜點食過,所以吾知系點,但呢間嘅豆沙饀少左啲,得一粒仔,成嚿食都吾覺太甜
總結,呢間啲食物幾好,食完吾會有口乾嘅情況出現,咁旺塲嘅日子啲人都幾有禮貌,未試過可以去試下😊😊😊