2021-01-15
系我眼中香港既餐廳 枱系密密麻麻既 愈靚既地方用餐時間系限時既 今次咁岩要過上環做野 見到呢間餐廳 即管試一試 系門口已經覺得好靚 好似我去過旺角某cafe咁 吾同既系空間感大好多 職員都有禮貌好多 可能系三點幾所以人客吾多 由於我時間吾多 所以都吾多諗 叫左一個港女tea $268 包兩杯飲品 再另加多個菠菜龍利柳焗飯tea set drink regular coffee 同tea 先系包 如果轉latte cappuccino 果d環另外加錢 但見到上面既貓貓圖案 都值回票價😍 不過我叫呢杯cappuccino 就似latte 多d 冇乜泡沫🤭菠菜龍利柳焗飯焗得好好 底部都有飯焦 但由於菠菜茸上炸完既龍利柳上面 令到龍利柳炸皮變淋左 破壞口感 但overall 都系ok ge 到港女tea set 用左港女至愛既tiffany blue 😍底層3款咸點 蝦多士 :底層多士吾夠脆 蝦不太彈牙鮑魚:切為小四片 但都吾會影響口感夠彈牙菠蘿包:岩岩焗起有暖既感覺 中間系叉燒最頂層系 檸檬馬卡龍 :偏甜 檸檬咪吾突出 白色馬卡龍 :好甜 甜到我覺得系成舊白朱古力咁 (我個人鐘意食甜野但
菠菜龍利柳焗飯
底層3款咸點
蝦多士 :底層多士吾夠脆 蝦不太彈牙
鮑魚:切為小四片 但都吾會影響口感夠彈牙
菠蘿包:岩岩焗起有暖既感覺 中間系叉燒
最頂層系
檸檬馬卡龍 :偏甜 檸檬咪吾突出
白色馬卡龍 :好甜 甜到我覺得系成舊白朱古力咁 (我個人鐘意食甜野但都頂吾順)
菠蘿冰:吾系地門菠蘿 但菠蘿味吾突出
紅豆冰:紅豆似系有煲過 吾會用罐頭果d 所以吾會死甜👍🏻
以下系本人每一舊食左一半俾大家睇一睇既黃色都系以檸檬為主上 檸檬好香
紅色以玫瑰花做樣 但味道就似系berry味
好明顯呢舊系朱古力慕絲蛋糕
預左系好甜好流既 但慕絲都幾滑
由於前者味道太濃 已經食吾出呢個系咩🙇🏼♀️
如果吾系趕時間走既 坐下傾下計絕對系 好好既選擇 員工又友善 二百幾蚊tea set 包野飲 算系高質