2023-01-29 159 瀏覽
今日到大埔街市買料打邊爐,午餐順道喺街市嘅熟食中心食。由於時值新年期間,重有接近一半嘅餐廳其實重未營業。今日就去左城仔記食。可能受新年因素影響而令材料短缺,食物供應只有包類同是日快餐。我哋叫左蝦仁滑蛋飯同干炒魚柳河。落左單約五分鐘後,侍應同我哋講無河粉,話可以轉烏冬。我哋同意,但最後原來要加一蚊。店方無同顧客講相關食物無得供應,轉類似食物又要加錢,做法非常奇怪。其後先送上嘅係蝦仁滑蛋飯。蛋質地係做到滑,但芡汁味道偏淡。蝦仁肉質尚算脆身,不過有腥味,似係唔新鮮。炒烏冬方面,味道唔係靠豉油或蠔油等調味吊起,反而落重味精。魚柳係新鮮炸起,不過有啲咗火,且粉落多左,質感偏硬。賣單計數98蚊唔算貴。然而考慮到服務同食物味道,實在唔係太值得。
今日到大埔街市買料打邊爐,午餐順道喺街市嘅熟食中心食。