2019-03-14 1015 瀏覽
友人介紹我地一團5人去尖沙咀一間私房菜打邊爐, 我提早一日打電話去訂檯, 個接線侍應等我講底左人數時間之後就用帶有少少口音既”廣東話”同我講話可以揀定個湯底, 好似話係特別湯底黎所以要早啲預訂, 當中佢講左三款湯底, 不過因為口音問題我淨係聽得比較清楚其中一款叫”溫泉雞”, 其實我當時都唔肯定有冇聽錯, 不過聽落似係醉雞啲friend中伏程度較低就是但篤左依個喇 本身覺得打邊爐分別唔大就無咩特別期望, 但係一坐底調完個醬料之後, 奇怪事情就開始發生喇, 侍應出其不意地遞上每人一個燉湯, 我心諗乜我地黎唔係黎打邊爐既咩, 點解會有湯飲架呢有湯飲就當然唔客氣喇, 個燉湯味道尚算合格既, 可以俾我地濕一濕個口等口腔裡面既唾液線進入準備既狀態, 不過個湯既溫度唔算太高, 如果能夠再熱返少少應該會係好飲啲既, 飲到一半個侍應突然之間搬左個爐出黎, 我望一望入面見到原來係個雞煲, 又再比佢殺個昔手不及, 完全無心理準備會食雞煲, 而且雞煲當做前菜我亦都係第一次, 侍應話要隔幾分鐘炒一次, 總共炒四次先食得, 既然係咁我當然就繼續專心享用埋個湯先啦不過我既專心好快就被打斷左, 侍應在側面又遞上另一樣

不過我既專心好快就被打斷左, 侍應在側面又遞上另一樣菜式, 今次拎上黎既竟然係花膠同鮑魚, 我心裡面對於打邊爐既疑問又膨脹左, 開始懷疑係唔係去錯左地方.

不過花膠鮑魚都出現左同一個問題, 就係溫度唔係太夠, 甚至有少少凍

一邊食住花膠同鮑魚, 中間就聽到滋滋聲代表個雞煲開始進入狀態, 直到有一刻聞到雞煲既香味以倍數增強我就心知道啲雞已經準備好, 因為我地有幾個朋友都怕辣, 所以BB辣級既雞煲正好保存左我條舌頭上面幾千個味蕾細胞既知覺, 比我有得用完整既舌頭繼續感受甜酸苦辣, 啲雞係夠嫩同夠香既, 不過我都係要嚴守胃部入面既空間, 因為我係黎打邊爐唔係黎食雞煲既!

食完前菜(雞煲), 仲未打得邊爐! 因為侍應捧左一大盆刺身出黎, 隻蝦都算幾大隻, 整體質素都可以媲美日式餐廳!

過左幾分鐘, 主角邊爐終於到喇, 黎到眼前既就係隻”溫泉雞”, 原來意思係用個挖空左既冬瓜載住一隻雞! 侍應拿起較剪三倆下手勢就將隻雞分開左, 感覺有啲似街邊處理牛雜既手法

雞既味道就比較一般, 不過好快大家既專注力就被打邊爐既配料吸引左, 侍應搬左一盆勁多款式既海鮮拼盤同埋雪花牛肉比我地, 我地發現得個冬瓜中間部分有加熱既效果, 所以煮熟食物既效率好似有啲低, 侍應好快手就幫手拆左個”溫泉”
(拆卸前既情況

去到最後我地連個溫泉既屍骸-即係冬瓜都食埋, 整體所有食物加埋質素上我地都覺得幾滿意, 對比個價錢其實都幾抵, 其中最美中不足既係沒有酒精飲品或者啤酒供應!

溫馨一提如果想黎依間私房菜食飯建議可以訂早少少既時間(例如6pm就開始食), 原因並唔係因為要計時或按時段收費, 而係因為真係有多野需要食, 正常速度進食係要食足全晚幾個鐘!
2019-03-02
  • 海鮮 火鍋配料