2019-04-29
被外面湯咖哩既相吸引。從來未食過呢款咖哩,究竟同平時食既咖哩有咩唔同呢?原來老闆娘是日本+香港人,而老闆是日本人。心理上感覺會較正宗既日本料理我們二人不太肚餓既關係,只點了一個套餐加一款小食。當然選擇了出名既湯咖哩啦.....豚肉湯咖哩($108)話晒一個餐兩份食都驚唔夠飽,而兩個餐又太多,加了$8多飯。加左飯果然份量十足,而且用左珍珠米。當我地食到一半,隔離枱都上菜亦都係叫湯咖哩,佢地飯既份量原來都好大,睇落同我地加左飯無咩分別。湯咖哩既咖哩果然名乎其實係「湯」,因為d咖哩好稀。呢種食法係1. 飲一啖湯咖哩2. 勺一口飯浸落湯咖哩再品嚐1. 除左有豚肉之外,還有少少蔬菜。最特別係個西蘭花🥦係炸過既,好似食緊一堆紫菜咁。由於從來都未食過湯咖哩,第一啖係意想不到既好味,酸酸咸咸咁,不過當湯咁飲就太咸了。2. 呢個食法似湯飯,減低了湯既咸味。但最後略嫌湯咖哩不夠。講返d飯,都煮得夠軟熟,叫合格啦!當然無日本當地咁好食,聽講日本本土既水煮出來既米會令d飯有光澤,更有口感!係香港點煮都煮唔到。總括黎講,湯咖哩價錢公道加上味道係絕對值得試!小食就點左炸芝士飯團🍙($58)飯團勁大粒,成粒花生糯米
豚肉湯咖哩($108)
1. 飲一啖湯咖哩
2. 勺一口飯浸落湯咖哩再品嚐
總括黎講,湯咖哩價錢公道加上味道係絕對值得試!
小食就點左炸芝士飯團🍙($58)
飯團勁大粒,成粒花生糯米糍咁大。飯團係炸過既,配上沙律醬同紫菜。飯團係岩岩炸起,好熱!
飯團裡面係包住芝士餡,不過一d都唔流心而且成個飯團無乜味。加上飯團好大舊,頂住個胃。如果一個人食晒呢三個飯團,相信會食唔到其他野了。總括黎講,呢個小食可以不用試!
紅豆抹茶布甸($18)
好普通無驚喜,紅豆太甜。抹茶味不夠,可以丌點。。。
總括而言,除左湯咖哩其他食物都普通。如果專食湯咖哩,個都都推薦。