2023-05-24 74 瀏覽
荃灣又唔少食川菜嘅舖頭,大型嘅連鎖嘅花多眼亂,今次就試吓荃灣街市附近嘅細鋪頭好在一早預約咗,七點未夠就已經座無虛席酸菜魚,小辣每次食酸菜魚,我都習慣飲一啖湯試吓先嘅,好多連鎖大牌子嘅酸菜魚湯都比較偏油,都只可以試一啖就夠,但係今次嘅魚湯呈奶白色,味鮮帶酸味而且唔算好辣,忍唔住飲咗幾碗酸菜魚魚肉特別嫰滑無骨,酸菜夠味又夠多佢嘅份量都好多種配有粉絲同萵筍另外仲帶咗牛舌串同埋燒白鱔估唔到細細間嘅舖頭唔單止有酸菜魚做主打亦都有唔少嘅四川爆炒菜式同埋串燒食,啱晒鍾意食辣嘅朋友白鱔燒到恰到好處,皮脆肉嫩調味適中,唔會過鹹,而且魚肉處理得恰到好處啲骨係切斷晒,唔會食到有骨要吐出來唔過癮牛舌串,肉質鮮嫩多汁 好吃,一串4粒越食越辣,好過癮估唔到仲有驚喜,係隻燒蠔,第一次食係七成熟(我估)只需簡單的烹調,最純粹的蠔鮮味味來打動你的味蕾,似生非生,似熟非熟 好特別
好在一早預約咗,七點未夠就已經座無虛席

酸菜魚,小辣
酸菜魚魚肉特別嫰滑無骨,酸菜夠味又夠多
佢嘅份量都好多種配有粉絲同萵筍

另外仲帶咗牛舌串同埋燒白鱔