2024-03-13 427 瀏覽
久仰大名嘅拉麵店😍朋友問我晚餐想食邊一間拉麵店,提出左幾個選擇,我一見到拉麵來,二話不說即刻話要去呢一間!.唔好睇佢細細間,佢入面嘅裝修超級用心,牆上貼滿海報、又有舊式玩具擺設,彷彿回到昭和時代嘅日本🏯🎎 佢嘅menu 仲係行日本手繪設計 好cute cute 🥺由內到外都睇得出呢間舖頭喺設計上放咗好多心機,應該係希望客人可以係懷舊日本風下品嚐拉麵🍜.大坑店主打豚骨湯拉麵,而尖沙咀就主打牛尾湯同海老湯拉麵。呢間拉麵店同其他拉麵店唔同,除咗基本嘅拉麵選擇軟硬度,呢間嘅湯底可以揀濃度,鍾意濃郁湯底嘅朋友啱哂😚.🔹極上海老吟釀拉麵 🍤$104點餐嘅時候冇特別叫濃郁嘅湯底,估唔到一上枱已經聞到超濃郁蝦味,如果叫咗特濃仲得了嘅😍Menu🔖: 日本直送嘅白蝦頭,蝦米噌和日本清酒烹調.蝦肉爽口彈牙,仲有陣陣嘅鮮甜味,咬落去好軟口,濃郁嘅湯底盡吸鮮香蝦湯嘅精華.🔹北海道牛乳忌廉雞湯叉燒拉麵 $98同海老湯一樣 湯底真係💯店員捧個碗嚟個陣 已經聞到勁香本身以為牛奶湯底會好伏 點知仲有驚喜過海老湯🫦🥛牛奶嘅香味同雞湯完美結合 牛奶順滑得來仲帶陣陣嘅解甜味 每一啖連湯食拉麵都唔會覺得鹹 好高質🤤.📍拉麵來
久仰大名嘅拉麵店😍
🔹極上海老吟釀拉麵 🍤$104
點餐嘅時候冇特別叫濃郁嘅湯底,估唔到一上枱
已經聞到超濃郁蝦味,如果叫咗特濃仲得了嘅😍
Menu🔖: 日本直送嘅白蝦頭,蝦米噌和日本清酒烹調
🔹北海道牛乳忌廉雞湯叉燒拉麵 $98
同海老湯一樣 湯底真係💯
店員捧個碗嚟個陣 已經聞到勁香
本身以為牛奶湯底會好伏 點知仲有驚喜過海老湯🫦
📍拉麵來 (尖沙咀)
尖沙咀加拿分道25-31號國際商業信貸銀行大廈地下8號舖
  • 北海道牛乳忌廉湯雞叉燒拉麵