2023-06-11 76 瀏覽
《Banchan&Cook》📍東涌站Meow小編一直都bookmark左佢好耐了!當知道係有Lulu豬造型的蛋包飯就決定一定要搵日去食佢!!!今次終於有機會去試,小編覺得十分期待o(≧v≦)o一開始會有醃蘿蔔和青瓜做開胃前菜~💜 LuLu豬咯咯雞蛋包飯🥢 💰$138成個Lulu豬造型實在太精緻可愛了!有點唔捨得食佢(*☻-☻*)雞髀比得算大份而且都多肉,雞脾有啲部分都焗得滑嫩多汁,配埋照燒雞汁一齊食會令到個口感更加濃郁,但係食到中間有部分會乾同鞋鞋地~滑蛋係半熟形態,切開會有好多蛋汁流出來,而且成份滑蛋都好大份,好滿足到Meow小編依種”蛋”控(*☻-☻*)~食落成份滑蛋都好多汁滑身,配埋飯同雞肉一齊食簡直一流o(^▽^)oLulu豬的面頰和鼻仔係同芝士塊整出來的,但食落芝士味唔係好出,應該都係裝飾用haha(o^^o)蛋包飯旁邊有紅蘿蔔和白蘿蔔做襯托,另外會有沙律菜,令到成個蛋包飯的顏色更加繽紛色彩\(//∇//)\幸福指數:😻😻😻😻/5💜 炸芝士豬扒忌廉年糕🥢 💰$105炸豬扒食落好香脆可口,肉質方面都幾鮮嫩多汁,做到外脆內軟的效果~而且上面一層加咗溶化的芝士,令到成個口感層次提升
《Banchan&Cook》📍東涌站

一開始會有醃蘿蔔和青瓜做開胃前菜~

💜 LuLu豬咯咯雞蛋包飯🥢 💰$138

💜 炸芝士豬扒忌廉年糕🥢 💰$105
炸豬扒食落好香脆可口,肉質方面都幾鮮嫩多汁,做到外脆內軟的效果~而且上面一層加咗溶化的芝士,令到成個口感層次提升同濃郁左~食到口腔內會有濃厚的芝士香味
年糕十分煙靭同有𡁻勁,因為本身係芝士年糕,所以烹調過後會蘊含住濃郁嘅芝士口味,十分掛汁,另外芝士年糕亦都有唔同蔬菜來做伴菜,例如冬菇片、蘿蔔粒、翠玉瓜等,同樣十分掛汁,添加了清新的口感(>^ω^<),份量亦都比得足夠,一啲都唔孤寒(。ì _ í。)

💜 LuLu豬超鬆軟牛角包窩夫🥢 💰$72
一切落去脆脆的,咬落去好酥脆可口,有少少酥皮的味道和感覺,配上士多啤梨醬口感一流,Meow小編好喜歡配上旁邊的士多啤梨雪糕和忌廉再加上生果一齊食,層次口感豐富了很多,再加了一點清新的感覺( ´▽`)
就算食到最後都仲係脆脆的(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

旁邊仲有一大塊Lulu豬造型的曲奇,食落好鬆脆,而且有好香的牛油曲奇香味(*¯︶¯*)就算食到最後先食佢都唔會淋左,依然維持到脆脆的口感(///▽///)💕

幸福指數:😻😻😻😻😻/5

💜 甜蜜蜜LuLu豬奶昔🥢 💰$48
一開頭飲會有好濃郁的香蕉味,感覺十分清新感覺,再飲下層少少會有士多啤梨草莓果醬味道,甚至有點果肉🍓~當小編將佢哋攪拌埋就會有既清爽又酸酸的味道,成個感覺酸酸甜甜的好開胃~飲落唔會好”杰”身~另外仲會食到點硬硬的冰沙,整體而言飲落十分消暑解渴🤤🫶
小編飲到最後開始覺得水水的,而且因為下層有士多啤梨醬,所以會再酸少少 🤏~

Ig account: meowww_trips
Lulu豬咯咯雞蛋包飯