2011-09-08 67 瀏覽
公司聯歡,諗住開開心心夾錢食海鮮,點知.......蟶子皇:食過都知有幾大隻,點知一圍十二人,得兩三個有完整一隻,其他都係得啲「碎」左手指尾咁大舊。豉油皇蝦:十圍枱,每圍十二人,居然有啲得九隻,有啲得十隻。瀨尿蝦:平均七吋長一隻,但唔知點解隻隻同我一刀兩斷,上半截搵唔返下半截,啲肉係霉嘅。海鮮湯:滾水一樣。蠔煲:有一半變左蠔豉。我地去相熟海鮮檔買海鮮(我同事屋企開嘅)佢地話我地一百二十人佢地都數左(真係有數)一百三十幾隻蝦俾我地;海鮮湯就執左廿斤料,平均每圍有兩斤原料,就算得蝦殼同魚骨都有味啦,何況當中有蟹同啱啱瓜左嘅斑仔,但酒樓個梁總經理居然話啲蟹煲溶左喎(真係聞所未聞)仲有喎,原先啲料唔見左,但居然俾返隻海星我地喎(真係多謝哂)咁啲蝦唔通生猛得滯自己走左?打開門口做生意,居然打貓打成咁,咁樣做生意,真係好可憐。。。最慘人地唔知以為搞手賺大錢,真係賺左就唔會係度呻啦,搞到今日都仲要解畫,睇嚟我地先最可憐。。。
公司聯歡,諗住開開心心夾錢食海鮮,點知.......
豉油皇蝦:十圍枱,每圍十二人,居然有啲得九隻,有啲得十隻。
海鮮湯:滾水一樣。
蠔煲:有一半變左蠔豉。
2011-09-02
  • 消失的豉油皇蝦,乾坤大挪移海鮮湯,五馬分屍蟶子皇,瘦身前後蠔煲,霉頭瀨尿蝦