食堂:KIN Food Hub 地址:鰂魚涌英皇道979號太古坊德宏大廈2樓太古坊德宏大廈2樓呢個KIN Food Hub開咗1年左右,喺全港第一個旗艦食堂🍽,有超過40間米芝蓮級數、喺亞洲具一定知名度同人氣嘅餐飲品牌,佔地18000呎,全場300個座位,以簡約風格木系配上綠色植物🪵,仲有特大酒吧同開放式廚房,加上黑、白灰色嘅配搭裝修環境,空間感極大。人流唔算太多可以喺度慢慢食嘢傾偈甚至做嘢,整體感覺型格新派✨,坐得格外舒服🥰,而搵位坐低之後Scan QR code,叫完嘢食就會有專人送過嚟,非常方便🤓有別於傳統餐飲業嘅營運模式,KIN Food Hub致力推廣可持續發展原則♻️,透過食堂運作、食材選購、餐廳合作等方面提倡減廢、公平貿易同環保👍,希望透過小小嘅改變,改善香港人嘅飲食習慣✝️Potaupho越式番茄蟹肉湯粉 $108湯粉用咗番茄同蟹熬煮湯底🦀,鮮味十足又唔會太濃味,茄香仲帶嚟開胃嘅滋味😋,配上蟹肉、越南扎肉、魚片、豬肉碎同好似米粉咁嘅湯粉,份量都幾多,如果額外加多少少炸蒜口感層次應該會更加豐富✝️Kelly's Cape Bop無飯走地雞肉紫菜卷 $88由過去連續8被米芝蓮推介
食堂:KIN Food Hub
地址:鰂魚涌英皇道979號太古坊德宏大廈2樓

✝️Potaupho越式番茄蟹肉湯粉 $108

由過去連續8被米芝蓮推介嘅韓式品牌提供,用咗KIN Eggs有機雞蛋取代白飯整成蛋絲,配埋無激素雞肉整成嘅炸雞柳🐔、蔬菜🥬、醃蘿蔔等配料,健康得嚟仲無味精,有豐富嘅蛋白質同纖維營養👍,食落好惹味,不過一咬啲蛋絲就散晒食得有啲論盡

✝️炙燒可持續帝皇三文魚壽司 $68
帝皇三文魚嚟自紐西蘭嘅「最佳水產養殖規範」(BAP)同水產養殖管理委員會(ASC)認證養魚場🐟,可以話喺「可持續海鮮」,因為養殖過程合資格咁減少對環境嘅負面影響。喺炙燒過嘅三文魚上加咗沙律醬🔥,配埋爽脆蔥花同京蔥絲,鮮香出眾,有種令人食唔停口嘅感覺😆

甜品叫咗雜莓窩夫($60)同芒果糯米飯($62),前者喺微脆鬆軟、用杏仁奶、杏仁牛油同無麩質麵粉整成嘅窩夫上面🧇,放上士多啤梨同士多啤梨醬🍓,加上忌廉同無添加糖比較淡味嘅杏仁雪糕🍨;
後者用咗煙韌糯米飯加上甜香椰漿同白芝麻,襯托起充滿芒果甜香但食落微酸嘅芒果🥭,或者呢個時候唔喺當造期,不過夏天食呢兩款甜品又真喺幾透心涼❄️

飲品叫咗個濃縮咖啡湯力($30)同士多啤梨抹茶拿鐵($60),前者用咗越南SOE、可持續種植嘅有機咖啡豆🇻🇳,加上Tonic Water同冰塊整成🧊;口感獨特又有汽,陣陣咖啡香味依然喺口腔徘徊;
後者用士多啤梨、牛奶同抹茶整成🍵,顏色層次吸引,飲落舒服唔會過甜,抹茶愛好者必試😝
2023-09-28