2008-10-27
食完麵, 好友食家"乜都放入窿"見機不可失, 加上機會難逢, 所以決定帶師傅黎呢間老鋪, 飲杯野食個甜品咁啦!入到去, 冷氣都冇, 身水身汗都幾熱幾惡定, 於是二話不說, 師傅就揀左一杯凍嘅蔗汁, 而好友食家"乜都放入窿"就柯打左個細嘅龜苓膏, 本來想要多客蔗汁糕, 點知沽清, 師傅只好嘆一句有緣無份!一轉眼蔗汁同龜苓膏就擺左喺面前, 師傅唔理咁多, 即刻飲啖先, 發覺蔗汁好甜, 不過都好清, 好明顯係冇另外加糖, 飲後口感唔會覺得好黏, 係師傅飲過最好嘅蔗汁, 好嘢!總括黎講蔗汁完全係非常出色, 環境係非常懷舊, 服務算係一般, 而價錢都唔貴, 七蚊一杯蔗汁, 絕對抵飲; 師傅覺得呢度嘅蔗汁可能係世界上最好嘅蔗汁, 可惜蔗汁真係不能飲太多, 皆因好鬼甜, 對身體唔好, 但如果有機會, 師傅相信下次一定會再黎飲杯蔗汁, 食下個蔗汁糕啦, 笑臉值得一比!