筲箕灣東大街出名美食多, 餐廳立林, 是香港非常著名的食街之一, 如果要揀一間餐廳食晚飯都可能要諗好來先決定到, 一係就要黎好多次間間都食下, 說的其實正是小弟, 選擇困難的我實在要花點時間! 最後就揀左呢間, 門面到室內裝潢都幾"型"既南駅, 而且睇餐牌價錢不算貴等左約15分鐘就入左去坐定定了餐廳侍應都統一著藍色牛仔衫, 感覺年輕有活力又有點型格, 唔係得個外表, 佢地服務都非常好, 坐下前餐具都會先擺放端正, 水都放好, 更會自動定時加水佢地出名有海南雞飯, 而且有分兩種雞, 我見清遠麻雞有拎獎, 所以就揀左佢試下生長期為80-90日, 比龍崗雞年輕數十天, 雞肉應比較嫩賣相非常吸精, 用的碟非常大, 佔了一整半張枱, 黃油飯味"極度"香濃, 非常驚喜, 三種醬汁都跟傳統不一樣, 是有自家改良的, 雞溶好像另外帶有香橙或花生味, 中間的不辣, 更像酸辣醬, 而右邊甜士油是帶有一點點的蜜糖味! 三種醬都非常特別, 點碟上任何食物都非常配, 非常好食, 撈飯又得皮色金黃爽脆而薄, 雞味濃郁香醇嫩滑, 脂肪不多而且有鮮味, 無雪藏味, 配上三種不同醬汁, 各有風味, 都好好食, 三種醬我
等左約15分鐘就入左去坐定定了
生長期為80-90日, 比龍崗雞年輕數十天, 雞肉應比較嫩
海南雞飯 - 清遠麻雞
皮色金黃爽脆而薄, 雞味濃郁香醇嫩滑, 脂肪不多而且有鮮味, 無雪藏味, 配上三種不同醬汁, 各有風味, 都好好食, 三種醬我都沒有一點浪費都有食曬, 平時其他地方食海南雞, 由於小弟唔食辣, 辣醬唔係點, 士油太咸都少點, 但呢度D醬真係好特別, 好好味, 差點想問侍應有冇得添加
雪耳湯 (海南雞飯跟)
還會跟雪耳湯, 湯會用壺裝住, 溫度就可以保持了, 非常清甜, 一點味精感都沒有
香草紅酒燴牛尾意粉
香草紅酒燴牛尾意粉, 呢度既紅酒燴牛尾汁, 唔會很"潔", 比較"水", 但絕不是淡, 味仍是香濃, 牛尾非常軟而嫩滑, 一點都不硬與"un", 意粉與汁會分開上, 雖有其好處但仍會感覺意粉不夠入味, 有醬與粉分明之感, 但意粉口感很好
鵝肝多士
鵝肝多士, 賣相很好, 煎至金黃, 多士也是金黃而且非常脆口, 配底下一些生菜, 會帶來一點清新, 而鵝肝外微脆, 內微軟, 味不so, 也神奇地不會很油很肥膩的感覺
Cappuccino
榛子鮮奶咖啡
最後這裡的咖啡聽聞都很好, 叫了Cappuccino 同埋 一杯榛子鮮奶咖啡, 咖啡香味濃郁, 中性, 易入口, 應該會很適合大眾口味, 而且絕無偷懶, 兩杯咖啡都有做心形拉花, 可見其認真度
試過咁多次咁多種海南雞, 本以為無乜特別, 點知非常驚喜, 南駅的海南雞, 與眾不同, 將我對海南雞飯既一直認知改寫, 真係可能全港色香味倶全的海南雞飯
2017-01-10
15 分鐘 (堂食)
海南雞飯 - 清遠麻雞
雪耳湯 (海南雞飯跟)
香草紅酒燴牛尾意粉
鵝肝多士