2010-08-02
睇到有人 comment 焗豬扒飯唔得我好 surprised. 如果有朋友問我, 其他我唔敢介紹, 但我一定會介紹人食呢度既焗豬扒飯及焗田螺. 我雖然唔係成日去, 一年可能只有兩三次. 但每次都風雨不改叫焗豬扒飯. 足足有二十年 ( 唔計小時候家人星期日帶去食 ) . 色,香,味二十年如一, 無一次係令我失望, 無論堂食或外賣.我認為佢既焗豬扒飯係現時全港最好食 : 扒面外層包住一層簿身麵包糠?( not sure ) 少脆, 係焗出來果種脆. 扒身少厚, 瘦身但好淋. 深紅色 ( 沒有半點帶橙色 ) 既汁唔酸偏向甜, 飯底應該係用蛋炒過再加豬扒一齊焗, 香軟既飯唔散, 質地及形狀有D似意大利飯但無咁 sticky. 老牌既港式西餐廳同區既有佢同皇后, 天后區還一間叫英皇餐廳. Queen's 巳轉營左好耐, 味道亦一齊轉哂. 天后英皇餐廳亦結業多年. 小時候星期日去可以食一個黑椒牛柳或到太平館食燒乳鴿瑞士雞亦簡直令人興奮, 最怕話要去飲茶.今時今日食扒有好多 choices i.e. Outback. 但如果你用 Outback 既扒 compare to 黑椒牛柳或金雀安格斯 t
今時今日食扒有好多 choices i.e. Outback. 但如果你用 Outback 既扒 compare to 黑椒牛柳或金雀安格斯 then it's not fair.
響金雀你大至上會見到四種類型既客人 :
第一種係六十年代既人, 一塊牛柳的確令佢地最回味無窮.
第二種係第一種人生既仔女, 我係其中之一, 佢地會帶住自己既男女朋友, 老公老婆甚至仔女朋友公司同事. 回味小時候之餘亦希望身邊人任一起感受到.
第三種係因為花樣年華及2046而慕名而來既朋友.
第四種係遊客.
的而且確, 花樣年華及2046才令金雀廣為人知, 但其實我想講既係, 響花樣年華及2046, 黃家偉應該冇講過金雀每一樣食物一定好好食. 如果你係第一二種人, 你應該都唔會叫花樣年華餐或 2046餐.
雖然金雀下面寫住牛柳之家, 但我只會推介金雀既焗豬扒飯, 因為真係自己食過之中最好既. 佢既牛柳, 牛扒或安格斯 rib eyes 我都有食過, okay 好食, 但響今時今日 openrice 裡面咁多掛正主打菜式既餐廳, 金雀下牛柳之家既主打, 同某D響呢度 search 到既乜乜出名餐廳一樣, 唔算特別出色, 但百幾蚊貨式就算交足功貨. 反而, 最震撼我既仍然係佢比牛扒更平既焗豬扒飯.