計埋之前排隊中途放棄嗰兩次,今日已經係第三次嚟排越發😅 趁去完廟街夜繽紛,就由佐敦行過旺角排吓隊,本身由夜晚7:45排到pho上枱足足約一個鐘🫡 而係我哋坐咗落去冇幾耐餐廳就已經截咗龍今次我哋兩個人就一共嗌咗河內牛柳粉 $85招牌牛柳牛丸粉 $100招牌越南脆春卷 $70越發牛油雞翼 $80兩碗牛肉粉,除咗牛柳牛丸粉多咗兩粒開邊牛丸之外,其實沒有太大分別😅 我就建議如果黎試都係嗌牛柳粉,再淨嗌一個牛丸湯會比較划算🤔 首先碗粉嘅湯頭十分清澈,是一碗很高分的牛骨清湯,不過我個人就比較鍾意濃湯和有更多香料,這碗湯比較符合我男朋友口味😋 河粉煮得不會過熟,不會太碎👍🏻 牛柳用料上盛, 非常新鮮,而且好有牛味👍🏻 整體牛柳粉能打入我心目中 Top 3,大推👍🏻 脆春卷一共有三條,入面用料都是一些正常的粉絲和雜菜絲,調味適中👍🏻 今日的春卷是炸好就上枱熱辣辣,非常惹味😋 建議點越發自家製的酸汁和生菜包起來一齊食味道更佳👍🏻 牛油雞翼一共有五隻,都係即制上枱👍🏻佢哋嘅牛油雞翼相對於坊間的味道比較特別,係甜口的🤔應該係炸過之後再沾糖漿和炸蒜再上枱🤔 我自己就不太喜歡,因為食雞翼嘅時候炸蒜和糖會比較

今次我哋兩個人就一共嗌咗

招牌越南脆春卷 $70
招牌越南脆春卷

越發牛油雞翼 $80
越發牛油雞翼

牛油雞翼一共有五隻,都係即制上枱👍🏻佢哋嘅牛油雞翼相對於坊間的味道比較特別,係甜口的🤔應該係炸過之後再沾糖漿和炸蒜再上枱🤔 我自己就不太喜歡,因為食雞翼嘅時候炸蒜和糖會比較黐牙😅

總括而言,最推介都係越發嘅牛柳粉,小食嚟講佢哋幾款小食都偏貴,而且排隊時間比較長,值唔值得排一個鐘去食個飯就見仁見智,如果有一日你行過見到門口見冇乜人排的話就值得一試👍🏻
2024-01-27
河內牛柳粉