2023-06-04
🥢荃灣石圍角 裝修在即隱世老字號大粒手工魚肉燒賣🥢要數到我哋心目中最鍾意食嘅燒賣一定係呢一間位於荃灣石圍角牛雜粉麵檔的燒賣,呢間店舖開業咗好多年,主要係店入邊食牛雜粉面,而最出名嘅係佢哋每日即刻包嘅手工燒賣🥢因為呢度嘅石圍角商場全個商場都會圍封重整裝修,今日膽粗粗上去,睇吓佢哋而家仲喺唔喺度,好彩仲有營業,問過店員幾時要裝修佢哋都話未知雖然全部附近都已經為晒版得返佢哋,佢哋需要收咗通知信之後先知道幾時會裝修,未知會唔會再重開,根據以往咁多間重整嘅商場之後會大幅加租好大,可能都未必會再重開,所以要每次過去都要懷着最後一次嘅心情去食🥢手工魚肉燒賣 $20 /10 粒燒賣係店員姨姨每一日手工包嘅每粒都好似乒乓波咁大粒,圓波波咁樣好飽滿,今次就買咗20粒,因為粒粒都好飽滿,魚肉係呈少少透明狀態咬落好有彈性,最正係佢哋嘅豉油加自家製辣油,佢哋嘅辣又會係非常之辣,但係同時都非常之惹味,係燒賣的靈魂🥢今日買完之後唔捨得食,要係咁影相同拍片,店員阿姨仲喺度講話點解我唔即刻食掛住影相啲嘢凍晒,但絕對係想我快啲食,唔好攤凍晒真係好可愛,呢啲就係屋村入邊嘅人情味,真心希望佢哋可以繼續留喺石圍角,因為我仲想以
🥢手工魚肉燒賣 $20 /10 粒
🥢今日買完之後唔捨得食,要係咁影相同拍片,店員阿姨仲喺度講話點解我唔即刻食掛住影相啲嘢凍晒,但絕對係想我快啲食,唔好攤凍晒真係好可愛,呢啲就係屋村入邊嘅人情味,真心希望佢哋可以繼續留喺石圍角,因為我仲想以後繼續食佢地嘅世一燒賣
📍 冠華粥麵 (荃灣)
荃灣石圍角村石芳樓地下7號舖