2022-05-24
本身係西營盤行下,順便喺附近搵一間Cafe坐下,同友人傾偈吹水。咁就嗌咗杯凍74%印度凍咖啡,再加個bagel,首先講咗杯咖啡先平時同友人出街都會係唔同嘅嘢飲,試吓唔同嘅味,偏偏今次唔知點解叫嘅時候好自然咁叫咗一樣,結果我哋兩個都好失望首先佢唔係好濃郁嘅朱古力,佢有三個唔同嘅層次,最後就一定係澀澀哋。咁一開頭就可能甘苦,之後到酸,最後到澀。朱古力嘅味道唔算好重,可以更加濃郁,我同友人嘅感覺都係,究竟佢嘅朱古力係咪過期,定係儲存溫度不適合定係點樣,嗰個酸真係幾難形容,有些少中伏嘅感覺。其實值得一讚嘅係,佢成杯係冇加冰的,所以其實唔溝稀度本身朱古力果味道。相比之下中環嗰間朱古力好飲好多。不過可能我又衰嘅 我有冇主動同店員溝通一下點半朱古力好,或者等佢介紹俾我,不過我應該都唔會去第二次然之後bagel 一般,已經勁過佢返熱,個底係朝嘅,但咬落去依然覺得係韌,比較難咬開,要用扯開嘅程度形容,唔算煙韌嘅口感。再跟咗兩個醬,不過不失嘅,我都明,可能開係港島的確貴租少少,甜品嘅部份的確需要加強,這樣會更長久
相比之下中環嗰間朱古力好飲好多。