2019-09-28
強記美食,其實屹立左喺灣仔已經好多年,但係近年接連攞到米芝蓮街頭美食嘅推介,令到慕名而來嘅人越來越多。到底佢係咪真係咁好食?令我忍唔住都要黎試吓!坦白說其他嘅腸粉,豬皮魚蛋,我都覺得只是普通野,但係佢嘅糯米飯真係做得好唔錯,甚至係我今年食過最好嘅一碗。首先要做得好一碗靚嘅糯米飯,我覺得要有三個條件。第一糯米,佢做到香口而不油膩,並且做到粒粒分明,令每一啖食落口嘅感覺都好細緻,而唔係好似坊間一些糯米飯咁由於煮得個淋身,令到黐埋一舊嘅感覺。呢一點真係要俾個讚。第二係個豉油,混合糯米飯嘅豉油佢做到恰到好處唔太甜唔太鹹,可以話係合成得非常好。最後就係啲臘腸,明顯用嘅都係靚料,坦白講係香港靚嘅臘腸都一定要買本地貨,內地嘅貨源可能平幾倍但係食落口就知,明顯佢嘅臘腸都屬於唔錯嘅質量。整體來講,如果係為咗碗糯米飯,絕對值得一來,如果為咗其他嘢,路過就試吓吧。完
到底佢係咪真係咁好食?令我忍唔住都要黎試吓!
首先要做得好一碗靚嘅糯米飯,我覺得要有三個條件。
完