2019-02-12 265 瀏覽
隱藏係窄巷中的日式小店,原來除左竹家,仲有哩一間。見分數幾高,又見到有優惠,仲唔駛排隊,一於試下。回頭率:🌕🌕🌑🌑🌑環境:🌕🌕🌕🌑🌑服務:🌕🌕🌕🌑🌑份量:🌕🌕🌕🌑🌑味道:🌕🌕🌗🌑🌑價錢:HKD100/Pal【Summary】坐得闊落。幼麵,叉燒好味,流心蛋普通,湯味道偏淡。餃子煎得過硬。整體過譽。——————————————————————‼️利申:個人中意豚王麻麻地中意一蘭,濃湯控粗麵控硬面控,以下食評極具主觀性<黑天王> HKD82 🙃為免誤會左“黑“字含義,特意去openrice 確認一次,係指黑蒜油。完全冇黑蒜油味,而哩碗我地專登所有選項都揀左濃,結果依然淡到,如果瞇埋眼直接食我唔會答到係黑蒜油,可能連豬骨湯底都估唔到。流心蛋視覺效果一流,可惜食落冇甜味冇蛋味,得淡淡的醬油鹹味叉燒係唯一值得讚嘅,肉頗嫩口又唔會太薄,份量都唔細。<限定王——味增拉麵>HKD92 😐帶子好評,鮮甜。湯底揀左普通,都勁鹹。除左鹹,食唔出其他味。不過對比黑天王,起碼叫飲到豬骨味。麵揀左極硬,對比黑天王嘅普通軟硬確實有明顯硬些少,但係對硬麵控嘅我來講始

回頭率:🌕🌕🌑🌑🌑

【Summary】
——————————————————————

黑天王

<黑天王> HKD82 🙃

流心蛋視覺效果一流,可惜食落冇甜味冇蛋味,得淡淡的醬油鹹味

叉燒係唯一值得讚嘅,肉頗嫩口又唔會太薄,份量都唔細。
味增天王

<限定王——味增拉麵>HKD92 😐
帶子好評,鮮甜。

麵揀左極硬,對比黑天王嘅普通軟硬確實有明顯硬些少,但係對硬麵控嘅我來講始終差少少。
日式煎餃子

<日式煎餃> HKD30 😐
味道普普通通,餃子皮都算薄,但係煎得脆到硬,咬到牙都痛

💁🏻‍♀️本身唔中意幼麵,評分標準自然會提高左

💁🏻‍♀️湯底真心失望,唔係過淡就過鹹,可能填紙仔真係摞黎擺

💁🏻‍♀️下次寧願行遠啲去九號水產果頭食拉麵算了