2008-08-20 12 瀏覽
喺十年前, 有人帶我第一次去呢間麵店, 無諗過自己喺大埔住咁耐, 自認對大埔嘅店舖都有一定嘅熟識, 竟然唔知有呢間麵店。我抱住好奇, 睇吓有咩特別, 點解個朋友要渣車嚟食? 睇落係一間平平無奇嘅舊式食店, 無裝修唔在講, 枱櫈就同大排檔一樣, 但每日有限時間做生意, 並非你隨時可食到, 我唔知道佢幾點開門, 只知道做到上午十一點幾就開始落半閘, 此時亦表示部份食物已沽清, 就好似麥兜咁, 叫河粉無河粉。如果十二點後嚟到隨時碰門釘。真係可遇可求。我只知道佢啲魚蛋超好食, 好彈牙, 以前每次我都係叫魚蛋粉, 仲有一小碟辣椒油, 又香又辣, 將魚蛋沾少少辣椒油食, 簡直係very good!我已經事隔多年都無嚟光顧, 難得今日有緣與知音者一同品嚐, 一於嚟個喪食, 睇吓水準有無變先! 朋友叫咗牛筋河加底及淨魚蛋, 我叫咗碗牛腩河, 我哋將食物Share試吓, hm....樣樣都好好味, 腩汁嘅味道真係好濃好正, 不過朋友話個湯多油咗啲喎! 食物水準依然Keep到噃!p.s. 看見上面寫營業時間至4:00, 以前只會營業至中午, 現在可能已改變了。

食物水準依然Keep到噃!

牛筋及魚蛋
牛腩河