Cornerstone連續兩年都拎到米芝蓮比必登推介!呢間係米芝蓮餐廳Arcane主廚Shane Osborn 開嘅Casual Dining Bistro👨🏻‍🍳 Shane Osborn 曾經上過Netflix ‘The Final Table’ 嘅廚藝比賽節目,佢仲晉身決賽添㗎~🤭 未食已經知大有來頭!餐廳位於SOHO區,店面裝修簡約低調,唔太顯眼,好容易行過咗🤣 星期六12:00嚟到,可能因為時間尚早,未有客人。一坐低無耐,啲食客已經陸續到達,全餐廳爆滿!建議大家book定位先!走Bistro路線,價錢就自然平過Arcane一大截,賣相擺盤係無咁花巧講究,勝在性價比高!Brunch Set價錢$328 (1 starter + 1 main),甜品要額外加錢。呢度無Tap Water,要加錢叫Sparkling Water或者Still Water👀 服務方面都唔錯,仲要唔收加一!😜❤️ Beef Tartare + Wagyu Steak Sandwich $328Brunch set包咗一個Starter一個Main💁🏻‍♀️Beef Tartare用料新鮮,加咗Parmesa

Beef Tartare
Beef Tartare用料新鮮,加咗Parmesan cheese作點綴,鹹鹹香香,可惜無太大驚喜~😬
Wagyu Steak Sandwich
Wagyu Steak Sandwich 係呢度嘅人氣菜式之一,油脂香十足嘅和牛配上焦糖洋蔥、火箭菜、芥末蛋黃醬,聽落似係平常不過嘅組合,味道卻甚為驚喜!和牛令成件事生色不少,而且和牛分量都幾多呢~😻佢嘅Ciabatta Bread富牛油香,應該係我食過最鬆軟嘅Ciabatta Bread。估計下次再嚟都會再叫😂

❤️ Cauliflower Veloute (+$148)
Cauliflower Veloute
呢道菜係唔喺Menu上面,店員推介就即管試吓!一上枱就見到面頭有啲Shaved Black Truffle,未食就已經香氣四溢😝 伴碟嘅Cheese Toast 薄薄一片好脆口,鹹香十足!Cauliflower Veloute 非常creamy香滑,有淡淡香甜味🤏🏻 加咗Sage同Almond Butter味道層次更豐富,仲有加咗少少焗咗嘅杏仁片,增添堅果香氣😽

❤️ Grilled Australian Octopus $268
Grilled Australian Octopus
呢道菜都見好多人推薦!八爪魚表面烤到微脆,肉質好柔軟,一啲都唔韌唔會overcooked👏🏻 每啖都有smoky嘅味道,觸鬚尖更烤到焦香脆一脆😻 配上Lemon Mayonnaise同辣辣哋嘅Chickpea,意外地夾!😳

❤️ Banana Cake $118
Banana Cake
叫咗Menu上兩款甜品,呢款真係非常之出色😍 應該係我暫時食過最好食嘅Banana cake💯 焦糖蕉搭配柔滑嘅Dulce Mousse,以核桃同Caramel作點綴,拼湊出看似嘅邪惡組合,點知食落一啲唔覺膩!想再去食多次呀~🤤

❤️ Chestnut Tart $118
Chestnut Tart
賣相幾靚👀 我本身唔係特別鍾意食栗子嘅甜品,不過呢個加咗Mandarin Jam,食落好清新🍊 甜度唔高,食多幾個都唔會有罪惡感😈 兩款甜品比較之下,我都係鍾意Banana Cake多啲😹

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨ (4.5/5)
呢度嘅Wagyu Steak Sandwich 同Banana Cake都幾推薦,係會令人想再encore😚👍🏻

補返其他Menu先👇🏻