2018-01-10 116 瀏覽
Snowbellmama 今日突然間想食台灣野,喺銅鑼灣行完Time Square嗰邊,朋友提議去白沙道再睇下波鞋。點知比我見到呢間台南嘢食,就忍唔住執咗朋友入去醫飽個肚先!講真啦,台南到底係食乜,我一啲Idea都冇。平時喺香港食嘅台灣野,多數都講明話係台北過江龍之類,好少聽佢話係台中或者台南嘅餐廳。上次去完台北,對於佢嘅排骨湯念念不忘,喺香港真係搵唔到嗰隻味。而今次見到嘅係藥膳排骨湯,我又抱有期望try try。藥膳排骨湯嘅藥味真係幾重,仲有少少似肉骨茶添,有一種甘香嘅餘韻,我估未必係人人都鍾意,但我都接受到。之後仲叫咗一個滷肉飯,同平時識開嘅都冇乜唔同,不過今次嘅滷肉就肥咗少少,有啲食到油膩嘅感覺。而滷水拼盤都唔錯,豬大腸同蘿蔔都醃得好入味,我幾鍾意㗎 !

而滷水拼盤都唔錯,豬大腸同蘿蔔都醃得好入味,我幾鍾意㗎 !