2021-02-27
冬天總係想打邊爐🍲,但疫情期間又驚同人出去打邊爐變成洗筷子🥢,食一人一鍋就唔使驚啦! 8鍋臭臭鍋主打台式一人一鍋,目前有九至十個唔同嘅口味。每個鍋都有唔同嘅配料,可配飯🍚、粉絲或者烏冬(加$7)。驚食唔飽,仲有得叫臭豆腐、台式香腸等其他餸食㗎!.沙茶牛肉鍋 $88(娃娃菜、牛肉片、米血糕、牛丸、心型魚豆腐、沙白、粟米、金針菇、炸枝竹、粉絲、鳴門卷、花枝丸、番茄、甜不辣及青豆角)最近沙嗲成為熱話,鍾意食沙嗲嘅我地當然唔會錯過依個沙茶牛肉鍋啦! 沙茶醬同牛肉🥩簡直係絕配,湯底幾香,仲有少少花生香味🥜,蘸埋餐廳嘅沙茶醬食就更加濃味。配料之中除咗牛肉,娃娃菜、金針菇、炸枝竹同粉絲都同沙茶好夾。最別緻嘅一定係心型魚豆腐💛。試過幾次唔同餐廳嘅米血糕,都係覺得米血糕唔係咁啱我哋口味。另外甜不辣🍢同我哋喺出面食嘅唔同,佢係煙煙韌韌,有啲似年糕,又有啲似魚蛋咁,幾得意。.芝士牛奶鍋 $88(娃娃菜、白豚肉、日本南瓜、心型魚豆腐、台灣貢丸、黃金魚子球、麻吉燒、沙白、香菇、蟹柳、金針菇、炸枝竹、鳴門卷、雞蛋、烏冬、芝士片及蛋餃)芝士牛奶鍋都好香,湯底重奶香味,唔會好漏,上面仲會有隻生雞蛋🥚,
沙茶牛肉鍋 $88
芝士牛奶鍋 $88
芝士牛奶鍋都好香,湯底重奶香味,唔會好漏,上面仲會有隻生雞蛋🥚,娃娃菜同白豚肉都湯底都好夾。👨🏽特別大讚台灣嘅丸類🍢,貢丸同黃金魚子球都好好味。👩🏻就次次打邊爐都好鍾意食中間包住年糕嘅麻吉燒。建議蛋餃🥟唔好浸咁耐先食,浸得太耐,餃子皮會腍晒㗎!
嚟得食臭臭鍋但我哋竟然無食到招牌臭臭鍋同臭豆腐,下次有機會再試啦! 就算驚聞到臭豆腐嘅人都唔使驚,舖頭入面一啲臭味都無,而且有咁多唔同口味,總有一個啱你選擇。