2018-04-17
幾個女同事今日終於唔帶飯,我提議去加拿分道間茶木食晏,之前食過,佢個套餐係跟杯特飲,$63要收加一,不過淨係杯特飲都值回票價。而且環境唔錯,座位寬敞,坐得舒服,啱晒幾個女人吹水!好快就入座啦,唔使點等位,諗下食咩先。最後決定叫三個餐三個人share,包括薑蔥油嫩鴨、燻海鱸魚同埋醬燒嫩肉排。主食的菜式非常地道的,偏甜嘅口味,最好味係燻海鱸魚,外皮脆脆的,甜甜的,非常開胃。薑蔥柔嫩鴨既肉質好「梅」,味道偏淡 ,不值得推介。醬燒嫩肉排醬汁甜甜的,味道似叉燒醬,好味道。飯麵方面我揀咗地瓜新竹米粉。新竹米粉幼身,份量好多,索晒啲湯,好入味,地瓜都好甜。同事揀咗牛肉麵,湯底濃郁,牛肉嫩滑,不過份量好細,食幾啖就食晒啦。另一個同事揀咗肉燥飯,細細碗,同事話好味,不過就唔太夠飽。前菜有滷水蛋、炸花枝丸同埋麻油芽菜。我既特飲係凍意大利咖啡,上面有個雪糕球,賣相都幾靚,咖啡都好香濃,不會太甜。
前菜有滷水蛋、炸花枝丸同埋麻油芽菜。