2018-06-05 39 瀏覽
大家應該都知天后地鐵站行出黎條街都有好多野食, 個日去到諗住揾間靜靜地又坐得舒服嘅餐廳同朋友傾下計,朋友推薦左間係永興街嘅台灣野食。入面係黃色青色嘅裝修,有啲小清新嘅感覺,岩哂靜靜地傾下計。叫左個紅燒牛肉面,配菜有牛展,牛腩,白蘿蔔,紅蘿蔔,都算多,以一間小餐廳黎講,味道都算中規中舉。而我朋友就叫左個鹽酥雞扒肉躁飯,份量十足。雞扒香脆得黎唔會太乾身柴口,肉本身都好夠味,個肉躁飯就真係幾驚喜係因為平時啲肉躁好乾,淨係得啲肉粒,但呢一間嘅係又多肉粒,但又夠多汁。我地兩個人再叫左個蠔餅小食,都唔錯,唔會太油,2人份量岩岩好。之後仲添叫左個鍋貼,鍋貼肉汁好juicy,皮唔會太厚,而又做到個煎皮底金黃香脆,認真唔錯。可惜嘅係我地本身想叫個個都讚嘅仙草芋圓,但咁岩個日就賣哂,唯有叫東瓜茶同珍珠奶茶。如果有機會都想下次返灼試下個芋圓。
入面係黃色青色嘅裝修,有啲小清新嘅感覺,岩哂靜靜地傾下計。