2023-04-01
有日同朋友去開新蒲崗附近食飯,見到依間小店裝修好特別,而且嘢食嘅款式有幾多,所以就入去試吓雖然餐廳主要都係食西式料理,有Pizza意粉意大利飯,睇落都幾精緻,但特別嘅竟然係佢哋又做埋台式料理,我同朋友都對佢哋嘅台式食物幾有興趣我哋首先叫咗個煙三文魚禮物沙律,份量都好多而且煙三文魚唔會太過鹹做頭盤,真係啱啱好小食方面就叫咗個蜜糖芥末雞翼,原來係炸雞翼嚟嘅,喺上面加咗少少蜜糖芥末醬,同我哋想像中雖然有啲唔同,但係雞翼炸得好脆所以都唔錯然後煮食方面,我就叫咗個明太子意大利粉,見到好多人都有叫呢個菜式,所以我自己都叫咗一份,意粉仲有幾粒帆立貝食落去都好creamy ,明太子嘅味道雖然冇咁出,但係有海鮮夾埋都唔錯然後朋友就叫咗個拔絲咕嚕肉定食,上菜嘅時候真係超級有驚喜,估唔到咕嚕肉嘅份量超大粒仲有勁多數過,起碼有七至八粒好似乒乓波咁大嘅咕嚕肉,食落去仲要皮脆肉嫩,食得出係用咗幾靚嘅豬扒肉嚟整,所以真係超正,仲有配埋蓮藕同埋雲耳成個定食真係呢一餐嘅重點然後我同朋友食完主菜之後仲叫咗個窩夫做甜品,香蕉朱古力窩夫嘅味道都唔錯,用配埋雪糕,如果個窩夫可以再脆啲應該更正飲品方面就叫咗兩杯特色嘢飲,一杯係B
飲品方面就叫咗兩杯特色嘢飲,一杯係Bailey加咖啡嘅沙冰,第二杯就係富士山特飲,兩杯飲品都好精緻打卡一流,味道偏甜,如果鍾意飲甜嘢嘅朋友應該會好鍾意