5天前
如果想在屯門食台灣菜,可以選擇大興商場嘅月滷。最近去咗呢度食,覺得不錯呢 ~ 依間除咗台式料理之外,仲有火鍋食,任君選擇。入到店內,地方闊落,以白色、粉綠加木系傢俱設計,帶點文青風格,而店內擺放一些台灣食品可讓人購買。月滷招牌牛肉麵 $52呢款招牌牛肉麵,湯底濃香甘甜,牛肉鮮嫩,食落質感腍滑入味有咬口,炆得剛剛好,麵條掛湯,軟硬適中,掛滿湯汁特別惹味,認真好吃,一定要試!香煎雞扒拼台灣腸便當配葱醬 $56煎至金黃嘅雞扒,外脆內嫩,配搭台灣香腸,肉味都幾濃,點上旁邊嘅葱醬,磨成葱蓉,食落惹味;+$2 健康即炒菜飯,口感清爽,與肉食好夾。黑糖黑醋豬軟骨肉燥飯 $56肉燥飯係台灣最地道嘅美食之一,又係我喜愛的,當然會揀啦!豬軟骨入口即化,炆煮至軟淋,黑醋入味帶少少黑糖微甜,肉燥醬汁味道濃郁;+$2健康即炒菜飯,蔬菜爽口,飯粒軟熟,配上肥瘦均勻嘅豬軟骨,入口香滑,口感恰到好處。蚵仔煎 $45台式蚵仔煎外皮煎到有點酥,香脆鮮味的蠔仔,面層淋上自家製醬汁,個人覺得不錯。起司粟米蛋餅 $42台灣小食嘅蛋餅亦係必選之一,呢度蛋餅即叫即
月滷招牌牛肉麵 $52
香煎雞扒拼台灣腸便當配葱醬 $56
黑糖黑醋豬軟骨肉燥飯 $56
蚵仔煎 $45
起司粟米蛋餅 $42
台灣小食嘅蛋餅亦係必選之一,呢度蛋餅即叫即製,上枱已經感到蛋味十足,外層鬆脆,口感煙韌,餡料芝士香濃,粟米爽口,芝士同粟米搭配很夾,幾特色。
荔枝紅茶 (+$5)
清新嘅口感,微甜荔枝味與紅茶嘅茶香,散發陣陣果香氣。
龍龍蜜蜜特飲 (+$5)
冬天最啱揀杯熱飲,呢款少少甜,龍眼味清香,蜜糖潤喉,飲完暖暖感。
四季清茶 (+$5)
依杯四季清茶都幾特別,底下蘊含玫瑰花,加入淡淡茶香嘅清茶,拌勻後,味道甘醇,好fresh。