2017-08-26
放假同老公去城門河輕鬆踩吓單車,去到沙田已經肚餓想食嘢,但老公話河畔花園D地舖方便泊單車,所以挨到過去先抖抖。我地揀咗九份十份,因為佢門口個餐牌上面有一張好大好大嘅相,上面有鮮果沙冰!!喺三十幾度咁熱嘅天氣下,有鮮果沙冰真係唔洗考慮,入咗去先算。食物: 老公肚餓,所以明明有下午茶餐,都照嗌紅燒牛肉麵(粗麵),D牛肉好入味好淋,湯底香得嚟唔會成浸油喺面頭,我偷飲咗幾啖添...而粗麵老公覺得咬到牙骹軟,但我就覺得有D口感慢慢咬吓咬吓先過癮。不過我地見到隔離枱叫幼麵,好似份量多好多~我叫咗小蝦沙律吐司,嚟嘅時候好開心,佢唔單止排得好靚,仲有一杯炸薯寶。一個碟上面有好多種嘢食,個感覺好滿足。D蝦好爽口,完全估唔到咁好食,因為初時都係預計係普通料,點知食落好彈口好新鮮!我地好開心咁食咗D蝦,再放個蛋沙律上去食,一飽兩食幾得意。另外佢個沙律跟咗一樽秘製醬汁,似係黑醋+黑松露+....,幾香,少少酸好開胃,又cover到菜既青澀味。我覺得呢個set賣相靚,又有多款野食,又好味,值回票價啦! 我同老公一人加咗D錢,我叫咗野莓沙冰,老公就叫芒果沙冰。紅藍梅沙冰好足料,飲得出佢真係有落好多莓打D沙冰,而唔
食物:
我同老公一人加咗D錢,我叫咗野莓沙冰,老公就叫芒果沙冰。紅藍梅沙冰好足料,飲得出佢真係有落好多莓打D沙冰,而唔單單係溝色素糖水,好fresh。
不過飲咗一啖老公嘅芒果沙冰,我就決定將佢據為己有!芒果味超濃,好易入口,又有大大粒芒果,無紅藍梅咁酸。老公話,唔知有無落芒果糖醬嚟打沙冰,不過我唔理,因為佢打得好好飲,所以好快就清咗杯芒果沙冰。
老公飽飽,但係我覺得踩單車咁辛苦,點都要獎勵一下自己,所以叫咗下午茶鮮什果雪糕鬆餅。個鬆餅好脆,面頭好似雞蛋仔咁脆脆的,但鬆餅入面好似雞蛋糕,每一啖都有飽滿嘅感覺,唔係食空氣,好好味。
老公話飽但都食咗一半!埋單嘅時候價錢略貴 (因為兩個人叫咗三樣嘢,貴都係正路…),但佢嘅食物質素真係唔錯。
環境:
幾多位,坐得幾舒服,佈置都幾靚。下午茶時間黎,都6成客,証明應該都係區內街坊食堂之一。
服務:
落單上菜速度正常。可能因為環保,清水要自己向職員索取,遞上的是冰水,在大熱天時真係啱晒。
整體侍應都友善細心,特別要讚下侍應哥哥,見到隔離枱有個小妹妹,哥哥好主動咁拎咗套膠餐具出嚟,好貼心。而我和老公兩個食甜品,侍應姐姐亦準備埋兩隻小碟,細心之舉。