2019-08-20 138 瀏覽
諗起又平而又好味既台菜都會去古早味開飯,最鍾意叫佢地既花枝蝦餅及乾拌麵。有次食大碗飯既份量都幾嚇人,連家中既男人都清得比較吃力。今晚唔想太飽叫左小食配簡單餸菜淺嚐。椒鹽豆腐 $38估不到去大排檔一定會叫既炸豆腐呢度都有得食,價錢仲非常貼地。點菜後等左10分鐘,上枱熱騰騰即叫即做好脆口呀。豆腐黃豆味不弱,用上盒裝滑豆腐做到入口即溶的感覺。食呢份小食,油份少到炸蒜粒也黏不住。炸漿有七味粉椒鹽調味,非常香口。海鮮粉絲煲 $78粉絲煲完全係我杯茶好惹味呀! 炒粉絲離不開有彩椒、蔥、乾蔥頭,而佢就有加上肉碎。最誘人係兩隻大頭蝦,蝦肉彈口鮮味。份量唔算多但倆口子食也足夠,而且有小瓦煲保温可以慢慢食。另外粉絲爽口柔韌,盡吸收醬油既香氣,食後頓時胃口大增。醉雞卷 $88別以為酒浸雞肉就是醉雞,實際是一道考功夫的涼菜。醉雞普遍用紹興酒,藥材加杞子浸泡。杞子煮過頭會變酸,煮雞火喉過猛會變老,浸泡不足酒未入味也會致失敗。自己整過一次就知醉雞要嫩,醬汁無雜質根本不容易。雞件中心帶粉紅肉質好滑,部份位置仲有骨膠源啫喱呢。薄薄既雞皮都係加分位,雞皮爽口好似食雞腳咁。由於會有部分紹興酒未經烹煮就浸雞,雞既外層會帶酒

有次食大碗飯既份量都幾嚇人,連家中既男人都清得比較吃力。

今晚唔想太飽叫左小食配簡單餸菜淺嚐。

椒鹽豆腐 $38

豆腐黃豆味不弱,用上盒裝滑豆腐做到入口即溶的感覺。

海鮮粉絲煲 $78

份量唔算多但倆口子食也足夠,而且有小瓦煲保温可以慢慢食。

另外粉絲爽口柔韌,盡吸收醬油既香氣,食後頓時胃口大增。

醉雞卷 $88

由於會有部分紹興酒未經烹煮就浸雞,雞既外層會帶酒既微苦,小朋友未成年唔好試啦,大人就可以食多幾件。

雞件都幾大件,如果人多點醉雞都係唔錯既選擇。

對比銅鑼灣、旺角同尖沙咀分店,銅鑼灣小炒最有獲氣,尖沙咀座位多坐得舒適,而旺角以地點取勝。如果自己食我會揀九龍區,同朋友食不妨過大海啦。