餐廳: 壹.01
資訊:

講真話:屋企人同朋友都知我只認證一間台式食店,就係非壹.01莫熟。上年食過返尋味, 我亦有推介過同事黎食,2023年一開始當然要再黎幫襯。今次到訪,發現小食和飲品類更進一步,比以往多元化。難怪小店客似雲來, 經常爆滿。一直勞心勞力的90後老闆腼腆一笑,然後跟我說很快會推出的新產品。期待再臨 ______________________________除了一向熱賣的熱雙檸冬瓜茶和全手作芋頭鮮奶, 多了有菊花蜜糖薑茶,而有養血調理功效的八寶桂圓玫瑰茶更見精緻,看著花瓣在飄浮,著實漂亮。脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治鮮奶卷外層香脆,內面鮮奶味濃,入口爆奶,好特別!芋泥二文治炸到卜卜脆,芋泥香滑,非常好吃!兩款新小食的確一流!熔岩蛋之戀 (拉絲芝士火腿蛋餅)蛋餅芝士多到可以拉絲,醬汁調味得宜,係我最推介既蛋餅。101芒果魯肉飯香芒、魯肉、蔥花和雜菜蓋滿整個飯,一個令我驚艷既配搭。芒果香甜,魯肉夠入味,飯粒香滑軟綿綿,令我食指大動。202蜜汁紫菜排骨飯 (酥炸)四大件肉排同埋紫菜,同樣堆滿整個飯,肉排香酥脆滋味,再配香蔥和紫菜,味道更加一絕。台北夜市小拼盤 (台灣腸,花枝丸,鹽酥雞)鹽酥雞真的非常之

期待再臨

全手作芋頭鮮奶

八寶桂圓玫瑰茶

脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治
古早芋泥二文治

脆炸鮮奶卷

熔岩蛋之戀 (拉絲芝士火腿蛋餅)
蛋餅芝士多到可以拉絲,醬汁調味得宜,係我最推介既蛋餅。

101芒果魯肉飯
芒果魯肉飯

202蜜汁紫菜排骨飯 (酥炸)
蜜汁紫菜排骨飯

台北夜市小拼盤 (台灣腸,花枝丸,鹽酥雞)
鹽酥雞真的非常之香脆,越食越好味。花枝丸彈牙,台灣腸香口。

午餐
全手作芋頭鮮奶