2022-07-05
老厝邊,我唔識讀😂主打台灣便當、牛肉麵、蛋餅小食。裝修行懷舊風,木枱木凳,有啲似台式cross over港式。我覺得最得意係便當個盤,有啲似台灣飯堂(?)嘅感覺。*香香酥炸雞排便當 $66手掌咁大塊雞排,完全遮住咗個飯,外皮薄又香脆,又唔會甩皮甩骨,雞排厚肉且嫩滑,一咬落去爆汁咁款,調味偏向濃味,鹹香胡椒香。白飯有啲滷肉汁,但整體白飯好濕好腍。仲有三種小菜,炒豆角、炒萵苣、豆芽滷蛋,中規中矩。酥炸排骨便當 $63排骨都好大塊,但質素比唔上雞排,酥炸脆皮有!但肉質乾,未至於嚡口,但感恩嘅係佢冇落鬆肉粉🥺白飯、小菜都有齊~仙草凍鮮奶 $27 (午餐套餐 -$10)叫咗微糖微冰,甜度適中,仙草比較硬,冇動L嘅感覺,質地似涼粉,微微甘苦。超濃芋泥起司蛋餅 $40蛋餅皮薄且煙韌,加層薄蛋漿,入面就係爆漿流晒嘅芋泥芝士。芋泥超芋😂濃厚順滑,芝士份量都唔執輸,爆餡拉絲!但芋頭x芝士唔係咁啱我口味。薯餅起司蛋餅 $32同皮唔同餡,所以我都冇影相🙈個人覺得薯餅夾蛋餅多啲,味道上更加夾芝士同埋蛋餅,薯餅炸到脆卜卜,口感上比芋泥更豐富。
香香酥炸雞排便當 $66
酥炸排骨便當 $63
仙草凍鮮奶 $27 (午餐套餐 -$10)
超濃芋泥起司蛋餅 $40
薯餅起司蛋餅 $32