2018-11-02 67 瀏覽
探完朋友,落到街看見有間餐廳佢個名叫做九份十分,覺得佢個名好有台灣嘅感覺,以前去台灣時好喜歡去九份吃當地的食物,九份嗰度嘅風景和風土人情好有特色,於是就入去重温一下,台灣嘅美食。這裏地方唔算大,所以有很多人會選擇外賣,免得等位。很不容易才得到位子,看看餐牌,餐牌裏面有美食,有好多有鹵水食物:鴨舌、雞腎、豆腐、牛展…… 等等,有台灣嘅美食牛腩米線喇、 阿仔肉碎泡飯、醉雞、醉鴿,鹽酥雞同埋好出名嘅麵包芝士雞, 雜果明卡凱薩沙拉 ,非常吸引第一次食鹽酥雞,佢有好多調味品可以根據自己的口味,自己加上去,如:紫菜味、芝士味、椒鹽……等。 鹽酥雞炸得很好吃,好酥好鬆脆,唔會油膩非常之好味。蚵仔肉碎泡飯,很有台灣嘅感覺,用料亦都好足,好適合香港人嘅口味。最後,記得品嚐甜品才算完美。我最愛就是香芒蜜糖磚塊
這裏地方唔算大,所以有很多人會選擇外賣,免得等位。

最後,記得品嚐甜品才算完美。我最愛就是香芒蜜糖磚塊

2018-10-16
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日