2021-11-19
Honey 帶我去中港城食午餐,有景色有菜色環境優雅,單是裝修同食材都滿分。👏👏💃🏻Honey 知我好食唔懶飛,所以有好嘢一定第一時間帶我去,近日中港城平台開了一間「春禧堂台灣料理餐廳」,接近 2:00 時間食客不多比較容易搵位,甫入門口已有打咭位。🥢三盛紅燒牛肉麵 $97主要是腱心牛肉、牛𦟌、牛腩同牛丸,前三者都非常入味軟腍,牛腩不黏牙腱心牛肉入口有濃濃牛味,牛丸彈牙爽口,講到個麵條軟硬程度剛好,口感帶微彈連湯同食味道一流。🥤配凍咖啡🥢滷水蛋滷肉飯 $51滷肉配飯不經不覺多食幾口,我喜歡這滷水汁味道,啖啖滷水香肉肥味美又甘香,令人越食越想食最後一粒不留。🤣🥤配黑白配珍珠豆漿豆漿微甜珍珠彈牙有嚼口。🥢麻辣鴨血配台灣啤酒 $44台灣小食中最愛麻辣鴨血,這家店做得不錯,有麻香又不太辣,小小刺激非常惹味。麻辣鴨血可以加配啤酒,咁抵飲真無法抗拒。🥣雜果黑糖冰仙草 $48啤酒留比 Honey 獨享,我都不蝕底食碗台式糖水,雜果黑糖冰仙草用了新鮮生果配仙草美味又可口。🍍台灣鳳梨酥 $15/2 件店長介紹價錢算平就試試,酥餅不算油膩是香酥的,餡料有鳳梨🍍香,味香甜不錯。👍飽到嘔都係 $255 超抵食
🥢三盛紅燒牛肉麵 $97
🥤配凍咖啡
🥢滷水蛋滷肉飯 $51
🥤配黑白配珍珠豆漿
豆漿微甜珍珠彈牙有嚼口。
🥢麻辣鴨血配台灣啤酒 $44
麻辣鴨血可以加配啤酒,咁抵飲真無法抗拒。
🥣雜果黑糖冰仙草 $48
🍍台灣鳳梨酥 $15/2 件
飽到嘔都係 $255 超抵食👍
店員服務態度積極有禮貌。👏👏