2018-01-14 193 瀏覽
又再四出搵食,今次去埋測魚涌,見間舖頭名幾特別就去試下啦~鹽水浸娃娃菜。 如果點呢道菜,你期望會係咩味? 好清?清到好似烚菜加鹽咁?以上都不能形容呢碟菜。 佢係清嘅,不過係清甜嘅清。佢嘅煮法令菜嘅鮮甜味更出,菜身相地爽口。 呢度有藥膳雞窩,咁養生嘅野唔係唔試下呀~呢道名為桂花醉香藥膳雞窩。注重健康嘅我點會放過呢啲養生菜式呢?呢個不算是濃湯系,不過當店員喺廚房拎出黎個一刻,已經聞到清清嘅藥膳窩味(都可能係我地坐得太近廚房)桂花味好香,舖滿成窩湯,唔似你去有啲食肆只係得幾束花放喺湯面,所以賣相相對地無咁吸引嘅。唔理啦,試左湯頭先,真係有桂花味,第一啖係好清好清有輕輕嘅甜味,飲多幾啖啲藥材味就走出黎啦~湯入面有勁多杞子,食到最後發現原來有龍眼肉,唔怪得有輕微嘅甜味啦再黎就係香酥雞排肉燥面。肉燥味道出奇地濃烈,就算混入湯中亦不會因而變淡。香酥雞排是炸得好乾身個種嘅雞排,但不算是咬落會"索索"聲嘅脆,只能做有口感。
又再
四出搵食,今次去埋測魚涌,見間舖頭名幾特別就去試下啦~

注重健康嘅我點會放過呢啲養生菜式呢?

2018-01-10
5 分鐘 (堂食)
  • 桂花醉香藥膳雞窩