築間幸福鍋物

JHUJIAN hotpot
2024-09-14 1363 瀏覽
近排上親社交平台睇野就會見有人介紹呢間火鍋店,初時以為係日式,後來問朋友先知係台式,仲要係台灣連鎖火鍋品牌,超過130家分店,有幸首間海外分店進註係旺角,地理位置選得好好,交通方便。平時放假通常都會去旺角周圍搵野食醫肚,今日就同左朋友揀冇咁多人排隊嘅時候食晚餐。一入到餐廳有種置身台灣嘅感覺,因為大部份店員都係講國語。佢地細心講解點樣點餐,套餐又會包左咩食物係入面,服務一流👍。火鍋店係採用一人一鍋,自己鍾意咩湯底就揀咩,唔洗再大家遷就😂,隨自己喜好揀。台灣火鍋店緊係要試台式麻辣湯,見佢有3隻辣椒,愛食辣嘅我辣唔到我ge🤣呢個湯底有豆腐(吸引湯嘅精華,超入味),鴨血。朋友就叫左柴魚干貝清湯。用膳期間店員會主動問需唔需要加湯,湯會用返原湯底,唔係出面某些火鍋店加水溝淡左原來嘅味道。大家都鍾意食海鮮就叫左個海鮮總匯鍋&海陸總匯鍋(小),呢兩個分別後者可以有板鍵牛,雪花豬,草原羊三選一。佢地嘅海鮮真係新鮮,又肥美,蠔仔嘅份量好多,可以配飯整蠔仔粥。生蠔, 魷魚有成隻手掌size,硯肉肥嘟嘟脹卜卜,好鮮甜又冇沙,蝦好爽口。差點兒忘記說,佢地出面有個自助醬料吧&配料吧,嫌唔夠喉可以出去盡情夾自己喜歡

差點兒忘記說,佢地出面有個自助醬料吧&配料吧,嫌唔夠喉可以出去盡情夾自己喜歡嘅材料,我想講佢地嘅甜不辣好煙韌,都係第一次係火鍋店食到,可算是少有嘅配料。

• 海鮮總匯鍋