2010-04-03
簡直無法相信會有人去過之後唔鬧鬼,自助燒烤本來不會有太大期望,但都無諗過食物質素可以差到咁!假日毎人138元,要加一,開爐費20元,泊車費40元。雖然唔算貴,但亦唔算平。食物種類少得可憐。肉類方面,只有豬牛雞扒及不知名肉塊(似乎係鴨胸,但太樣衰唔敢試),相信用了大量發粉,因為毫無肉味,近乎令人分唔出咩肉打咩肉。雞中翼用了奇怪醃料,味道好騎呢,咖喱雞全翼沒有味道可言;牛脷.......唔能夠comment,因為正常人見到果個樣都唔會有勇氣試。蔬菜,只有蕃薯、車厘茄、粟米及冬菇。粟米係用糖水浸過的,有好明顯的人造甜味但沒有粟米味,亦沒有牛油提供;冬菇好明顯洗唔乾淨,因為有沙。蕃薯我地比較食得多,因為算係正常味道,雖然其中一件係酸的。最基本的腸仔及丸類,丸只有兩三款,質地非常「純正」,因為係全粉團,不含任何肉質,以致根本無法分辨咩丸打咩丸,同食麵粉無分別,好明顯係批發貨之中最低價的一類。想找一點調味料自行「較味」,亦好困難,因為只有兩款唔知乜汁,外加一堆好明顯潮濕的粗鹽。想點?勉強算係最入得口的,是唯二兩種海鮮:秋刀魚及魷魚,以及叉燒。環境欠佳,因為空曠又無遮無擋,大風吹到頭痛,中途下起雨來
環境欠佳,因為空曠又無遮無擋,大風吹到頭痛,中途下起雨來,亦沒有人處理,再加上燈都唔多盞,黑到連燒燶都睇唔到。雖然一向都唔特別要求食肆環境,但亦覺得無法接受。
雖然任飲,但啤酒只有低價菠蘿啤及珠啤。
唯一可取係市區郊外BBQ選擇不多,以及可抽煙。但不足以彌補太多的缺點。
結論是千祈不要去,雖然並不氣憤,但比人搵笨的感覺揮之不去。