2017-06-27
【肥媽屋】– 故名思義有個肥媽坐陣, 每天負責密密地煮麵, 忙個不停。每位前來的食客, 都會自動波到檔前落單, 餸款由$3 - $14 蚊不等, 最低消費$15。嗌完要咩麵同俾錢之後, 就自己揾個位坐定定係度等食!呢度多數人揀撈麵, 跟大隊包無衰。今次我揀左 3 個餸, 咖喱魚蛋豬紅魷魚撈粗( $21) 加支細可樂($6)。今時今日三十蚊唔洗就醫飽你個肚 WO, 邊度揾?呢度無冷氣, 無卡位, 無挨 PAN 椅, 卻偏偏有種懷舊的風味, 吸引一群忠實食客支持。等了數分鐘, 哥哥仔就拎碗麵過黎, 正確 D 講, 係一個兜! 即係廿幾年前仲有街邊小販時代, 企住食豬腸粉個 D兜。每碗麵有會醒多條靚菜俾你, 靚相就唔錯喇, 好似幾好食咁! 我個碗係咖哩汁, 咖哩味唔濃亦唔辣, 如果辣番 D 仲好! 咖哩魚蛋($4)有 4 粒, 唔細粒嫁, $1 粒魚蛋唔細粒嫁, 無咩要求, 但每次會必叫! 豬紅($3) 雖然係懷舊嘅價錢, 但一 D 都唔孤寒, 有成 4-5 舊嫁! 魷魚 ($10) 相對地貴 D, 但係淥得夠爽口彈牙, 魷魚剪開一條條, 好方便食! 加多$6 有支冰凍 GE 細可樂, 夏日
呢度無冷氣, 無卡位, 無挨 PAN 椅, 卻偏偏有種懷舊的風味, 吸引一群忠實食客支持。等了數分鐘, 哥哥仔就拎碗麵過黎, 正確 D 講, 係一個兜! 即係廿幾年前仲有街邊小販時代, 企住食豬腸粉個 D兜。每碗麵有會醒多條靚菜俾你, 靚相就唔錯喇, 好似幾好食咁! 我個碗係咖哩汁, 咖哩味唔濃亦唔辣, 如果辣番 D 仲好! 咖哩魚蛋($4)有 4 粒, 唔細粒嫁, $1 粒魚蛋唔細粒嫁, 無咩要求, 但每次會必叫! 豬紅($3) 雖然係懷舊嘅價錢, 但一 D 都唔孤寒, 有成 4-5 舊嫁! 魷魚 ($10) 相對地貴 D, 但係淥得夠爽口彈牙, 魷魚剪開一條條, 好方便食! 加多$6 有支冰凍 GE 細可樂, 夏日炎炎最佳拍擋!
總括: 食完個 3 餸麵, 對於女士來說係夠嘅, 未至於好飽。男士就可以叫加麵底, 都只不過$4 起。此車仔檔開放時間由上午 11 點至下午 5 點正, 假日不開檔。所以星期 6 的下午時間是最旺場, 即使位於舊街市之上, 也會排著一條人龍。如果想前來一睹肥媽風采, 記得注意時間啊!