2022-11-01
尖沙咀好多高質嘅餐廳隱藏喺啲樓上鋪,我哋今晚就食咗 Amina Modern European。佢呢度有兩個Menu,一個就多啲海鮮,一個就多啲黑松露。兩個Menu都高質,一人食一個就最開心😌等我逐個菜式介紹吓,真係好有驚喜,色香味俱全。每一道菜食物嘅配搭同埋擺盆嘅設計,都睇得出廚師真係好花心思,而且好有創意!打頭陣嘅係鵪鶉肉配自家製薯片,再加少少魚子點綴,味道好豐富。另一個頭盤係鵪鶉蛋黃Beef tartar配魚子醬,周圍有啲Parmesan cheese脆片,仲加咗黑松露同埋適用金箔喺面,非常矜貴!魚子醬色澤明亮,入口味道鮮味,正😋之後有龍蝦肉燒賣配龍蝦泡沫,中西合璧,感覺新穎又好食。白葡萄香檳啫喱配鵝肝醬係我最鍾意嘅頭盤,鵝肝醬口感幼滑,香檳啫喱可以解除少少肥膩嘅感覺,感覺冇咁Heavy。跟住嘅湯好特別,一半係蕃茄清湯,一半係蕃茄purée 配蕃茄燉蛋。蕃茄味道清新開胃,激活你嘅味蕾!輕輕煎香兩邊嘅北海道帶子配超迷你千層麵有驚喜,整咁細個千層麵真係考功夫😂 平時都唔太鍾意食pasta,呢個一啖就食完嘅千層麵啱晒我👍🏻青檸乳鴿係其中一個好出色嘅主菜,乳鴿肉質好幼嫩,青檸汁出奇地配搭
之後有龍蝦肉燒賣配龍蝦泡沫,中西合璧,感覺新穎又好食。
青檸乳鴿係其中一個好出色嘅主菜,乳鴿肉質好幼嫩,青檸汁出奇地配搭,好食!
食肉獸最後食咗西冷配上非常香滑嘅薯蓉,旁邊嘅配菜顏色豐富,一啲都唔馬虎,千祈唔好浪費。
最最後甜品有豆腐薑汁焦糖燉蛋,豆腐味同薑味都突出。
Petit four用一舊雲裝住,雲係食得㗎!!!菠蘿汁嘅味道,口感比棉花糖實少少,好特別。
呢度環境清靜,燈光幽暗,好適合食飯傾偈。如果小型party仲可以包場👍🏻👍🏻 食之前記得去OpenRice 訂位,抵啲㗎!
佢哋遲啲有high tea,大家都去chill下啦~