2023-09-03
我超鐘意食海膽,正好有人介紹樂師傅的海膽盛宴,上星期終於約到好朋友去佐敦一嘗廚師發板❣鐵板燒,超有創意的鐵板燒料理,且用心製作。而且仲係好飽好飽,超捧。開始時服介紹了🏵️人參茶加青檸🍵真真青檸及人參味,越飲越多青檸味,超開胃💕🏵️季節前菜有磯煮鮑魚、日本沙葛及明太子薯仔沙律🌸玉子燒我係第一次食咁清甜嘅日本沙葛,口感非常獨特🏵️季節沙律🥗日本青森縣王林蘋果沙律,清甜爽脆,超開胃🏵️十八層海膽杯賣相好靚,海膽杯裝滿了18款不同食材😍燒白飯魚脆片、黑魚籽、北海道紫海膽、沖繩海葡萄、三文魚籽、磯煮鮑魚、牡丹蝦、帆立貝、花膠粒、海藻等,用匙品嚐啖啖都係刺身同海膽😍🏵️龍蝦2食🦞來自南澳的龍蝦🦞海膽醬芝士焗龍蝦,芝士在面層超香濃,包住整件龍蝦,大啖吃了。🦞海膽龍蝦膏炒龍蝦球,絕不浪費食材,用上原隻龍蝦頭的膏,做得出色。配上龍蝦汁的竹炭麵,好鮮味。🏵️活鮑魚有掌心搬大的活鮑魚,鮮味十足💕🏵️燒鰻魚🐟鐵板脆鰻魚皮有吃過嗎?鰻魚啖啖肉好厚身✨🏵️五色燒野菜有露荀、南瓜、茄子、日本蕃薯仔夾棉花糖同車厘茄🏵叉燒和牛叉燒醬烤A5和牛,肉質鮮嫩,真係好特別🏵️蘭王蛋炒椰菜花飯炒飯粒粒爽口,樂師傅獨家設計的椰菜花配飯,蘭王蛋蛋味超
開始時服介紹了
🏵️人參茶加青檸🍵
真真青檸及人參味,越飲越多青檸味,超開胃💕
🏵️季節前菜
有磯煮鮑魚、日本沙葛及明太子薯仔沙律🌸玉子燒
我係第一次食咁清甜嘅日本沙葛,口感非常獨特
🏵️季節沙律🥗
日本青森縣王林蘋果沙律,清甜爽脆,超開胃
🏵️十八層海膽杯
🏵️龍蝦2食🦞
來自南澳的龍蝦
配上龍蝦汁的竹炭麵,好鮮味。
🏵️活鮑魚
有掌心搬大的活鮑魚,鮮味十足💕
🏵️燒鰻魚🐟
鐵板脆鰻魚皮有吃過嗎?鰻魚啖啖肉好厚身✨
🏵️五色燒野菜
有露荀、南瓜、茄子、日本蕃薯仔夾棉花糖同車厘茄
🏵叉燒和牛
叉燒醬烤A5和牛,肉質鮮嫩,真係好特別
🏵️蘭王蛋炒椰菜花飯
炒飯粒粒爽口,樂師傅獨家設計的椰菜花配飯,蘭王蛋蛋味超香濃。
🏵️香煎鵝肝讓海膽
大大件的鵝肝,釀了星鰻及海膽,樂師傅巧手傑作。
🏵️火焰海膽甲羅燒
一道打卡菜式,樂師傅會叫客人準備好手機,準備好點起包住甲羅燒的紙,甲羅燒起多材料,有海膽、蟹肉、三文魚籽及蟹膏,還配上趣怪薯片,提醒我們一定要點上甲羅燒材料吃,薯片單獨吃會怪怪的。
🏵️手背海膽
每日重點環節,樂師傅跟客人互動把海膽放在客人手背上吃,大啖一口吃了!
🏵️紙包花膠蜆湯
想不出的鮮味,賣相十足
🏵️海膽雪糕
超驚喜,雪糕入口順滑,加入爆炸糖,口感十足