香港人一直對日本菜情有獨鍾,係尖沙咀一向都有唔少好西食,而今次試下呢間新開張既花木, 主打精緻既日本料理,地理位置相當方便,位於天文臺道,從尖東站過去僅需要10分鐘的路程。一入門口,裝修同環境相當唔錯,感覺高雅寧靜,好啱同朋友談心。餐廳氣氛具有濃濃既日本風味,除咗吧檯區既用餐設計,亦有開放式既包廂位置,令食客留有一定既私人空間。而且餐具﹑碟﹑以至筷子架都相當別緻,尤其係紙鶴筷子架,非常可愛。店家為客人送上三色頭盤,賣相已經好吸引,擺碟非常講究,仲有支小燈同木架做裝飾,好似成幅畫咁,夠曬詩意。水果醋漬蘿蔔白蘿蔔吸收曬水果既香味,爽口之餘,味道酸酸甜甜,開胃又清爽。炸檡蟹仔每隻既造型都好可愛,好似手舞足蹈緊咁,好唔捨得擺入口,不過唔食就未免太浪費啦,脆炸既蟹仔,入口鬆化香脆,帶有些少咸香,送酒一流。日式蜜汁魚乾烤過既小魚乾配以醬油、味醂等既醬汁拌炒,係日本傳統既小菜,味道鮮味鹹香,好想撈飯。生明太子我地亦都叫左個生明太子作為前菜,味道同一般出面食既明太子唔同,外面有煙熏過既香味,入面既明太子則唔會太咸,味道有少少似煙肉,非常特別,亦可沾上少少酸汁食用,會更加清爽。串燒拼盤八本有牛柳粒﹑雞腎

水果醋漬蘿蔔

炸檡蟹仔

日式蜜汁魚乾

生明太子

串燒拼盤八本

有牛柳粒﹑雞腎﹑雞肝﹑雞翼﹑鵪鶉蛋﹑露荀﹑大蔥等,每串都燒得恰到好處,外皮香脆,但仍保留到肉汁。

生明太子﹑串燒拼盤八本

蒲燒鰻魚

魚肉肥美柔嫩,經過表面微微炙燒,有焦香味,加上濃厚香甜既醬汁,食到脆脆既魚皮口感。

雜錦天婦羅

天婦羅相當豐富,有海蝦﹑竹筴魚﹑茄子﹑青豆等,最特別既係炸到扇型既素麵。醬汁除左有傳統既天婦羅汁﹑蘿蔔蓉,仲有抹茶粉,非常特別,估唔到天婦羅汁加抹茶粉呢個組口會咁香同清新,強烈推薦!

花木仲買人特選壽司十本

師傅精選十款即日空運到港既海鮮,首推鯛魚壽司,入口鮮甜有彈性,魚肉爽口新鮮, 搭配特製既醋飯,回味無窮。

花木仲買人特選壽司十本

而拖羅入口有獨有既油脂香味,更食到濃濃肉味,而且無筋,入口好似食緊牛扒咁,好香口。

而海膽非常滑嫩,入口好濃郁好甘甜,亦夠曬creamy,海水味係口中完全散發出來,不得了。

昆布豚肉炒飯

炒得相當有鑊氣,米飯粒粒分明,味道豐富,豚肉香口。

沖繩豚肉野菜炒麵

麵條煙韌彈牙,野菜清新爽口,麵條同豚肉吸收曬醬汁既味道,口感豐富。

昆布豚肉炒飯﹑沖繩豚肉野菜炒麵

牛肉壽喜燒

店員會係客人面前即製壽喜燒湯底,先以牛油起鍋,再加洋蔥同木魚水﹑醬油,甜甜既醬油味道引起大家既食慾,牛肉肉質嫩滑,感覺新鮮,加上各式蔬菜,大滿足啊!

小倉白玉抹茶蕨餅

外表已經冇得彈,白玉團子配上甜甜既紅豆粒,加上新鮮既士多啤梨同抹茶蕨餅,絕對係完美配搭!

小倉白玉抹茶蕨餅

今餐四個人食咗大約2300蚊,但係絕對值得呢個價錢,下次可以試下其他菜式!

2018-08-06
生明太子﹑串燒拼盤八本