2019-06-11
午餐時間見入面坐滿客人、一於跟大隊搵個位試一試。~ 午市套餐生牛肉牛丸湯河粉上枱外表大大碗非常抵食、不過呷一口靈魂嘅湯底就大打折扣。。。個人覺得越南牛河最重要嘅其實係湯底、呢碗牛河湯底本身已經唔夠熱、生牛肉再加上配菜令到個湯底更加降溫、失敗!倒湯入碗時要求必須要達至滾熱辣攝氏一百度、湯底一定要夠熱先可以將生牛肉灼熟、等生牛肉由生變熟嘅時候讓肉汁可以滲透入湯中、加重湯嘅香味、而且食客可以按自己嘅喜好控制牛肉嘅生熟度、食出自已最理想嘅品質。另外佢嘅牛骨湯底唔夠濃郁、雖然入口有淡淡的八角、草果、肉桂、香葉等香料味、不過感覺就有點水。。。失敗中的失敗!鵝蒂不見蹤影?河粉係選用港式河粉、失敗!跟餐凍檸茶合格~ 午市套餐順化湯檬期待中嘅順化湯檬湯底較濃並且帶少許酸、甜、鮮、辣等味道融合在一起,跟平日的牛肉粉的清鮮是非常不同的口味。這𥚃的順化湯底入口感覺只是用原來的牛骨湯再加上化學茄汁加白醋酸再加辣、差差差!檸檬草的香味在哪裏? 失望。。。跟餐薄荷青檸梳打~ 跟餐春卷春卷炸到陰陽面及爆開、呢樣原全係油溫控制問題。、其實呢D分分鐘一日會炸一百幾十條、咁都會攪到這樣。。。廚房師傅真係要打屁鼓。。。綜合只
~ 午市套餐生牛肉牛丸湯河粉
跟餐薄荷青檸梳打
~ 跟餐春卷
跟餐春卷
跟餐春卷
綜合只係一間坊間集團式經營團隊、吃得飽嘅連鎖經營店。