2017-05-24
週二晚等男朋友收工,去左呢間好評不少嘅樓上餐廳食晚飯。餐廳喺譽發廣場,多左好多食肆進駐左,雖然喺附近做野,都未有機會一一試過。Eat Me呢個名都喺唔少社交平台出現過,「食我」,簡單得黎又容易記,所以我都略有印象。去到門口見到呢個陣容,估計平時可能都要等位呢。餐廳位置頗多,但平日晚上時間,都近乎滿座,足見其人氣,人多再加上背景音樂,踏入門口都感受到一股熱鬧。8點零鐘已經剩番較裡面嘅位置,不過都冇乜所謂,坐入啲,冇咁嘈吵添。餐牌以西餐為主,有沙律、小食、主菜有扒類、意大利飯、意粉、薄餅、漢堡等,定價唔貴。另設2人/4人餐,方便唔想煩嘅懶人,而且套餐都幾抵食。2人套餐 $268(加一)套餐包括:餐湯/沙律、主菜兩份、甜品、奶芥/檸茶/檸水/汽水。(其他$22或以上飲品補差價)、可以優惠價加配小食拼盤。甘荀湯是日餐湯係甘荀湯,雖然係餐湯,都夠熱辣辣,飲落唔會太稠身,甘荀味香甜,另外有唔少粟米粒。沙律份量頗大方,沙律菜夠新鮮。滋味2人小食拼盤 +$20(2人套餐加配)套餐加廿蚊就有呢份小食拼盤,抵食吖,有薯條、魚柳、腸仔。魚柳兩塊都幾大塊,炸粉唔厚,食落脆口薯條即時炸起,落左少少黑椒粉,幾香口
去到門口見到呢個陣容,估計平時可能都要等位呢。
另設2人/4人餐,方便唔想煩嘅懶人,而且套餐都幾抵食。
2人套餐 $268(加一)
甘荀湯
沙律
份量頗大方,沙律菜夠新鮮。
滋味2人小食拼盤 +$20(2人套餐加配)
套餐加廿蚊就有呢份小食拼盤,抵食吖,有薯條、魚柳、腸仔。
魚柳兩塊都幾大塊,炸粉唔厚,食落脆口
薯條即時炸起,落左少少黑椒粉,幾香口。不過油份略多,所以都會腍得快,趁熱好食。
主菜方面可選兩份,第一份係薄餅/牛肉漢堡/T骨牛扒,3選1;第二份係一口牛粒燴飯/菠菜意大利麵/海鮮天使麵,3選1。
澳州T骨牛扒配蒜蓉汁配雜菜薯仔 (可配雜菜意粉,自選)
因為我唔食得太生嘅肉,所以點左7成。
牛扒雖然較薄身,但size都幾大塊,筋位較多,熟成度剛好,食落都唔會太韌。
蒜蓉汁較為稀身,但都有輕微蒜香。墊底嘅係薯仔,切得比較大粒,但冇特別調味,食落較乾身。
雜菜薯仔比較特別,用嘅係青瓜、什菌,味道較清淡。
香草海鮮忌廉汁天使麵
天使麵賣相不俗,份量頗多,煮得較腍身。面頭有唔少青口、蝦肉、墨魚,俾得大方。
天使麵用上香草、忌廉汁煮成,質地都唔會太稠身,醬冇過份creamy,食落都算爽口,唔膩。
不過忌廉汁較淡,以香草味為主,未能令人有深刻印象。
是日甜品(兩份)
是日甜品係雪糕,雖然係套餐附送,賣相都幾精美。揀左曲奇、綠茶口味嘅雪糕,雪糕係普通貨色,冰感重,較粗糙,冇乜特別。
裡面加入棉花糖粒、脆片、忌廉,食落多啲口感,都算有誠意。
玫瑰普洱茶 $26/壼(原價$48,跟餐補差價)
花茶有5款,可免費添加蜜糖。
茶壼幾靚架,可惜玫瑰、茶味都薄弱,勉強加左蜜糖後當蜜糖水飲。
香蕉沙冰 $20(原價$42,跟餐補差價)
沙冰面頭有大量忌廉,飲落會較滑,香蕉味都飲到有,唔會太甜。
整體黎講,餐廳嘅食物水準過得去,但價錢唔貴,環境不俗。
服務相當唔錯,雖然我地坐得較入面,店員都細心留意,主動收碟、加水。
餐牌: