2020-09-23
今晚難得同媽媽二人世界,決定帶佢食餐好,經過我一輪資料搜集後,發現北區有間特色的星馬泰餐廳,就決定帶佢來試試打開menu,發現食物的選擇非常多,款款都很想試,重點是價錢實惠,不知不覺間我地二人就點了六款食物!由於我自己好鍾意食海南雞,每逢餐廳有海南雞我都必定會點!一上菜,就見到海南雞份量出奇的多,想不到還配了湯和菜,真的非常抵食,加上味道不錯,海南雞本身已起了骨,岩晒我呢種懶人,食落啖啖肉,而且肉質非常嫩滑,推介至於炒金邊粉份量適中,味道酸酸甜甜的,食落幾開胃,入面還有幾隻大蝦吸收了金邊粉的味道精華,非常豐富還有一款令我地驚喜的是地道串燒,我地揀了牛肉雞肉各兩串。串燒燒得剛剛好,非常惹味,若想味道更濃的話,亦可以點一點串燒旁的沙嗲醬調味。另外,媽媽點的軟殼蟹米紙卷亦不錯,中間夾雜了一些菜及蘿蔔等,感覺很清新健康,同樣亦有醬提供,方便食客自行調味。最後又怎能缺少甜品呢?由於最近疫情關係去不了旅行,所以我地特意點了較地道的甜品,芒果椰汁糯米飯同椰汁西米糕。兩款甜品的外觀都非常精美,吃之前亦忍不住拍多了幾張相打卡呢