2021-06-25
建議: 揀奶茶底,比純茶底好飲🤣因為路經618 見到吃茶三千出左新系列—台灣金鑽鳳梨🍍,仲要有3款:鳳來雪霜、鳳來厚奶、鳳來蜜冰茶。所以忍唔住又走左去試伏 😆 夏天有好多舖頭都有出鳳梨茶飲,不過真係唔係間間好飲🙈 因為有啲會係好假既糖水味,有啲鳳梨粒就有罐頭水果味🥲 今次試左:▫️鳳來蜜冰茶 (HK$38)睇番簡介,茶底用左桂花烏龍 。配料有:鳳梨果肉 + 百花香蜜 + 纖玉菓子當日飲到個杯就飲唔到纖玉菓子🤔 鳳梨果肉無咩口感,感覺似一直浸住糖水/蜜糖 (?!) 遮左鳳梨原本既味。 不過作為 #試伏專員 #鳳梨控 🍍應該會再試埋其餘兩款,鳳來雪霜感覺應該會唔錯🤣 ▪️凍頂烏龍鮮奶茶 (HK$32)再次覺得奶茶底係好飲過純茶底👍 唔知係咪因為奶茶比較濃,帶埋淡淡既茶香,真係幾夾。如果鍾意有咬口,仲可以加配料:珍珠/菓子/仙草凍/椰果。🥤#吃茶排名:1️⃣國王珍珠奶茶2️⃣凍頂烏龍鮮奶茶
今次試左:
▫️鳳來蜜冰茶 (HK$38)
▪️凍頂烏龍鮮奶茶 (HK$32)
🥤#吃茶排名:
1️⃣國王珍珠奶茶