2018-04-20
去完愉景新城兒童書展,又離開大商場搵食,老公介紹巷仔冰室据扒,据扒都幾好喎。冰室在街市對面,附近環境真係...唔得,但入到裡面,好得! 在外面等見裝修等,已經覺得同外面環境格格不入,店裡面算有情調,梳化好大好舒服,未有殘舊, 環境幾好噃。點了兩客精選晚餐,湯、主餐、飲品、甜品都有,食物非常滿意。湯台端上已有驚喜,白湯係蘑菇湯,好多蘑菇粒,阿囡9秒9飲完,話好味嘛! 紅湯羅宋湯係有牛肉碎的濃湯,不是紅色酸湯。點了荷蘭牛柳及保雲酥美國牛仔骨。有時見到侍應端著一串大啡菇,乜有大啡菇餐的嗎?原來就是晚餐荷蘭牛柳, 好特別的串燒,用煙肉圍著牛柳串起,究竟煎牛柳先定煎煙肉先定一齊焗?應該都用了很多心思,擺盤也很美有薯角,不過唔太脆,香草牛油也很用心,味道很足,根本不用醬汁,但有醬汁另上是用心的。牛柳很腍,入味,好吃。雲寶酥牛仔骨,以前只試過雲寶酥羊架,雲寶酥是較少見的煮法,但那種香酥味道,真係好脆不油膩,牛仔骨那些少少的脂肪邊,也很香,也是我的至愛, 一點不會膩,實在高水準之作品,兩個花巧的主菜,都係是日晚餐,仲送跟餐甜品。兩個扒餐好似唔夠兩大一細食,另外點了一個多士塔甜品,以為和茶木差不多,但來
點了兩客精選晚餐,湯、主餐、飲品、甜品都有,食物非常滿意。
點了荷蘭牛柳及保雲酥美國牛仔骨。
兩個扒餐好似唔夠兩大一細食,另外點了一個多士塔甜品,以為和茶木差不多,但來的是很巨型的多士塔,內裡的麵包變哂西多士,並不是茶木的焗麵包粒,西多士肯定更多功夫,更有心思,麵包邊也很脆,但因為西多士份量很多,而且之前又吃了扒餐,吃多了會有點油,如果可以選焗多士粒或西多粒,相信一樣咁好吃,吃多了會想吃番多士粒,但其實下次俾我選,都可能會選較多功夫的西多士粒吧?仲有朱古力碎的雪糕,好正呀!吃這甜品,真係當正餐份量食都飽。
吃完多士塔,還有跟晚餐的甜品,是雪糕伴Tiramisu, 仲細心地用朱古力寫上corner, 更對corner kitchen這名字深刻。除了甜品份量多,tiramisu仲有輕輕的Rum酒,好彩女兒沒吃,實在沒有想過是日晚餐的甜品會這麼認真,造法咁仔細,令我也很認真地寫這食評,希望下次食唔駛大排長龍,仲保持水準仲有得食啦。
今餐真係五星級回味!