2021-11-06
因我best friend係大閘蟹迷! 每年佢都會睇吓有無朋友都想食大閘蟹餐。今年我都陪佢閘蟹一吓。見到呢間酒樓398的套餐仲有七五折,咁迷決定試吓。呢間The One嘅分店個幾大間,坐位寬闊,窗口位可望街景陽光。首先想說全個餐的食物都OK嘅,無嘢唔好食,先來一開始就送上小籠包,小籠包熱辣辣有湯汁好好味蟹粉雖然少少但都好味。跟住送上係我認為全個餐最差嘅,魚肉羮啲魚肉好碎同個湯羮好似無咩配料,無咩鮮味!但又未到唔好味,只能說好一般。跟住就嚟了大閘蟹,佢套餐有兩隻蟹佢會同你分開上見你食完差唔多一隻先至再嚟第二隻。不過佢中間無端端上了牛柳,先再嚟第二隻蟹。個牛柳係炒得幾好味,啲炸蒜片又脆又香令牛柳更好吃。蟹嘛,有肉同ok多糕,但我總係覺得唔似我想要的蟹,朋友唸鍾意食嘅可能係蟹乸。佢中意食蟹工,覺得幾好食。但朋友話個蟹唔似5兩似4兩。然後再上嘅係蝦,覺得煮得幾好個汁都唔錯同埋肉質爽口ok。但朋友就覺得無咩鮮味,似雪藏蝦。跟住就嚟咗個菜苗,係白菜和腐竹,浸住嘅濃湯唔係好濃,但菜ok味道!跟住上的糯米飯,煮得幾唔錯,雖然我食到飽飽地都食晒半碗! 最後嗰個薑湯湯圓,薑湯熱辣辣同夠辣跟住,啲湯圓估唔
見到呢間酒樓398的套餐仲有七五折,咁迷決定試吓。
跟住上的糯米飯,煮得幾唔錯,雖然我食到飽飽地都食晒半碗! 最後嗰個薑湯湯圓,薑湯熱辣辣同夠辣跟住,啲湯圓估唔到皮薄煙靭又甜度適中! 好味!
全個餐我最欣賞嘅就係小籠包同埋湯圓,咁嘅價錢都算係幾抵食。另外,每位送一杯橙汁或紅酒,我那杯紅酒係ok嘅! 同想講佢送的小魚花生好好吃