2024-06-02
芽莊 喺香港 開咗好幾間。每一間都係高朋滿座, 點解?因為我覺得 佢乾淨企理 菜式 合香港人口味。 今日我想 講講佢最多人叫嘅菜式。大部分人入嚟都係食。。。。越式牛肉河- 今次我叫咗越式牛肉牛丸河,先講講佢湯底佢湯底 偏 鹽味重, 牛肉味唔夠重。 香茅味唔夠。 我曾經喺越南食過 其他 嗰邊啲牛肉粉, 湯底一般牛肉 脂肪 以及香茅味道重, 顏色會清啲。但係如果佢哋喺香港咁做, 香港人未必buy。可能會嫌佢太油, 亦可能有人會嫌棄的香茅味重唔夠味精, 唔夠 惹味。 所以佢呢度嘅牛肉粉基本上係做到合香港口味。牛肉同牛丸都ok...除咗之外我亦都叫咗個雞絲粉。湯底都係一樣, 鹽味較重。 唔夠香茅味。雞絲都唔會太韌. 剛剛好.兩碗河粉, 師傅煮得ok, 唔會脹曬。 都幾滑, 口感不錯。我哋都叫咗個蔥油豬扒飯。豬扒 口感不錯, 但係我覺得蔥油比較勁。 我應該同佢講小蔥油。 亦都係一樣香港人鍾意食蔥油香, 我相信所以佢地落咁勁蔥油。 蘿蔔絲方面 我覺得好似酸得滯。 總括嚟講佢地嘅味道 ok可以, 味道方面 迎合 香港味道。但老實講 喺香港要做得多人鍾意 必須要加 多D香港 味道元素才能 高朋滿座生意
每一間都係高朋滿座, 點解?
因為我覺得 佢乾淨企理 菜式 合香港人口味。
今日我想 講講佢最多人叫嘅菜式。
大部分人入嚟都係食。。。。
越式牛肉河-
今次我叫咗越式牛肉牛丸河,
但係如果佢哋喺香港咁做, 香港人未必buy。
所以佢呢度嘅牛肉粉基本上係做到合香港口味。
牛肉同牛丸都ok...
除咗之外我亦都叫咗個雞絲粉。
湯底都係一樣, 鹽味較重。 唔夠香茅味。
雞絲都唔會太韌. 剛剛好.
我哋都叫咗個蔥油豬扒飯。
亦都係一樣香港人鍾意食蔥油香, 我相信所以佢地落咁勁蔥油。
蘿蔔絲方面 我覺得好似酸得滯。
總括嚟講佢地嘅味道 ok可以, 味道方面 迎合 香港味道。
但老實講 喺香港要做得多人鍾意 必須要加 多D香港 味道元素才能 高朋滿座生意興隆。
本人覺得如果食 (各國不同的菜色),我 比較希望 必加入該國家的 當地元素較好。
_